Szerinted kell díszíteni az ételt, amit felszolgálsz?
A kérdés nyilván nem mindennapos, én sem szoktam a reggeli müzlit megdísziteni a Gyerekeknek, és ez a tény alapvetően helytálló minden egyéb étellel kapcsolatban. Az étel önmagát díszíti, a szép tálalás fokozza az étel élményt. Nem én találtam ki, de magam is tapasztalom, hogy először a szemünkkel 'eszünk', majd az orrunkkal, és a végső beteljesedés az iméntiekkel kiegészülő ízélmény. A 80'as években nagy divat volt a faragott uborka, paradicsom, paprika a tányér szélén, ezt a gesztust még ma is sok vendéglátóipari egységben gyakorolják. Ha a 'dísz' nem szerves része az ételnek, semmi keresnivalója a tányéron!
Van itt valami, amit mégis szívesen ajánlok! Sült réteslap, nem a tudomány magasfoka, én szeretem. Ennél a lazacpástétomnál használtam, díszként szolgált ugyan, de a kettő együtt nagyon kellemes.
Hozzávalók:
Réteslap
Tojás sárgája
Víz
Csipet kurkuma
Dió/mák/fekete szezámmag/szezámmag/durva szemű só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180C-ra. A réteslapokat egyforma méretűre vágom (a tésztát, amivel éppen nem dolgozom, letakarom, a rétestészta hihetetlenül gyorsan kiszárad!). A tojás sárgáját alaposan elkeverem 2 ek vízzel és egy csipet kurkumával. Evvel a keverékkel megkenem a réteslapot, ráillesztek még egy lapot, azt is lekenem, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megszórom a választott feltéttel, én fekete szezámmagot választottam. 3-4 perc alatt aranybarnára sütöm
Egy fagyinál használhatunk diót, mákot, pisztáciát, és a tojásos keverékbe elfér ilyenkor egy kis cukor is. Ha sós ételhez adjuk, egy kis sót is keverhetünk a masszához. Készítettem ilyesmivel már rétest is, éppen a fent említett lazacpástétommal, de a csirkemájpástétommal is igen kedvelték egymást.
De, ha a Gyerekek már unják a ropit, és van kedved pepecselni, imádni fognak érte!