Veletek is volt már olyan, hogy kéne egy nagyon finom, hatásos fogás, vendég jön, de nem akárki, valaki, aki nagyon fontos? Fontos, mert szeretem, vagy mert, rég láttam, és izgatottan várom, vagy csak, mert fontos Neked, hogy szívből jöjjön, amit tálalsz. Na, ez a rétes utóbbi indíttatásból készült. Odafigyelést, pici precízitást igényel, cserébe izgalmas, és kifejezetten jutányos az elkészítése.
Hozzávalók a pástétomhoz:
150 g csirkemáj
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb ág rozmaring
só
150 - 180 ml tejszín
2 cl Cognac (bármely más borpárlat!)
vaj
Elkészítés:
Serpenyőben vajat hevítek, hozzáadom a késlappal szétnyomott fokhagyma gerezdeket, majd a májat, a rozmaringot és a sót. Amikor a máj megpuhult (5-7 perc), ráöntöm a konyakot, flambírozom vagy egyszerűen nagy lángon kiforralom egy pillanat alatt, hozzáadom a tejszínt, egyet rottyan, és kész. Leveszem a tűzről, kihalászom a rozmaringágat, és botmixerrel simára pürésítem. Akkor jó a pástétom, ha jó sűrű, de még melegen folyékony. Hűlés közben a máj még sok folyadékot fölvesz. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik a massza. Ezt a pástétomot ezer éve tanította egy régi barátnőm, StahlJuditos!
Hozzávalók réteshez:
réteslap
1 tojás
mazsola
cognac
cukor
vanília
Rétes összeállítása:
Cognacot (egyéb borpárlat), cukrot 1:1 arányban történő elegyítésével cukorszirupot állítok elő, amiben egy kettévágott rúd vaníliát áztatok meg. Ez a szirup néhány nap alatt istenivé érik, és bármilyen süteményhez, édességhez használható, és nemcsak konyakkal, de más magas alkoholtartalmú szesszel is elkészíthető. Ilyen szirupban áztatok rétesenként 4-5 szem mazsolát.
A réteslapból egyenlő méretű négyzeteket (bármi más forma is jó) vágok ki. Tojássárgával megkenek egy lapocska rétest, rátapasztok egy újabbat, azt is megkenem, mehet a sütőpapírral bélelt tepsire. Rétesenként 3 lapot használok. Megtöltöm a tepsimet, mindegyik rétes tetejét egy leheletnyi cukorral illetem, és 5-6 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
Amikor kihűlt, egy csepp csirkemájpástétommal az első réteslapot a tányérra tapasztom, jön rá egy halom pástétom, meglocsolom egy kevés! sziruppal (érdemes sütőpapírból mini "habzsákot" készíteni, és avval csorgatni), 2 szem mazsolát is nyomok a pástétomba, jöhet a tetejére a következő színt, evvel is ugyaneképp járok el, és jöhet a teteje. Díszítés gyanánt körbe is meglocsolhatjuk egy kevés sziruppal.
Szép, szívből jövő menüsorok kezdetére ajánlom! Élvezd Te is!