BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.04.10. 18:22 BÜFÉ

Húsvéti kalács

Címkék: húsvét sonka kalács fozzunk egyutt húsvéti kalács

Nem kereszteltek meg, saját döntésből sem tettem meg ezt a lépést, nem vagyok keresztény, sem más vallás elhivatott követője. A hagyományőrzésre, a rituálékra, sajátokra és családiakra irányuló igényem azonban nőttön nő. Meggyőződésem, hogy ez nem korral jár. Biztonságérzetet nyújtanak az időszakonként ismétlődő szokások. Kapaszkodók. Emellett lehetőséget kínálnak a megfigyelésre. Egyazon rendben, más-más időkben hogyan működöm, hogyan viselkedem, mit érzek, mit gondolok, és hogyan tesznek szeretteim, akik szintén részt vesznek a hagyományban. Vannak, amik csak úgy alakultak, vannak tudatosan kialakítottak és vannak örököltek. A nemzeti, nemzetközi szinten évtizedek, esetenként -századok óta átöröklődők olyan érzetet keltenek bennem, mint, amikor két tükröt egymással szembe fordítok, és középen megállok. Végtelenített kép hátra és előre vetítve. A keret egyre életlenebb, a fókusz, a lényeg éles. Azon mesterkedem, hogy egy-egy ilyen fókuszt kibillentsek a tengelyéből, és régiúj értelmet nyerhessen a hagyomány. Két hét múlva Húsvét. Nekem ez gyerekkoromban annyit jelentett, jön a Nyuszi, remek édességeket pottyant a lakás legkülönbözőbb pontjaira, paradox módon tojásformájúakat... A szüleim bőszen biztatnak a keresgélésre egészen addig, míg minden apróságot megleltünk. Az asztalra főtt sonka, főtt tojás, torma és újhagyma került, a vázába barka és aranyvessző. Tojást festettünk, amit aztán később a locsolásba érkező férfiaknak ajándékoztunk. Utóbbitól, amikor már tehettem, mereven elzárkóztam. A virágvasárnaptól nagyszombatig terjedő időszak, a pünkösd, a fehérvasárnap ténye, Jézus bevonulása Jeruzsálembe, hogy van, ahol a Húsvétot Pészah-nak hívják, és, hogy az egész művelet tulajdonképpen 70 napig tart, csak később hatoltak el a tudatomig. A nagyböjthoz idén kerültem közelebb. A sonkára, a lakomára való készülődés számomra új pompában jelenik meg. A nagyböjt tapasztalatát, a várakozás örömét, a lemondás kínját és gyönyörét gyúrtam ebbe a húsvéti kalácsba. Fogadjátok szeretettel.

Hozzávalók:

A kalácshoz:

625 g búza finomliszt

0,5 tk só

40 g magos dijoni mustár

50 g porcukor

1 db tojás (+1 sárgája a kenéshez)

63 ml növényi olaj

275 ml langyos víz

21 g friss élesztő

csipet cukor

 

A töltelékhez:

250 g sörben pácolt és főtt sonka

3 db főtt tojás (8 perces)

2 db újhagyma

40 g mascarpone

50 g ecetes torma

 

A szóráshoz:

20 g lyoni hagyma

Elkészítés:

A csülköt 2 nappal a kalács elkészítése előtt besózom, megborsozom, sörbe pácolom egy éjszakát. Én egy közepes méretű csülökhöz vettem egy üveg barna sört, hogy teljesen elfedje a lé, vízzel töltöttem fel. Ebben a páclében főztem meg a sonkát egy éjszakán át, 9-10 óra 60-65 C-on.

A lyoni hagymához a vörös hagymát vékonyra szelem, lisztbe forgatom, a felesleget lerázom róla, és bő, forró olajban ropogósra sütöm. Amint kiszedem az olajból, sózom.

Az élesztőt elmorzsolom a csipet cukorral a langyos vízben, félreteszem. Keverőtálba szitálom a lisztet a porcukorral, hozzáadom a sót. Az élesztős keverékben elhabarom a tojást, hozzáadom az olajat. A lisztes keverékhez adom az élesztőset, és elegyítem a tésztát. Addig gyúrom, míg gyönyörű, illatos, egyenletes, selymes tésztává válik. Érdemes gyúrásnál egy keményebb habkártyát kéznél tartani, segítségünkre van mind abban, hogy a keverőtál falára tapadt lisztet, nedves alapanyagok lekotorjam, és maradéktalanul a tésztám részévé váljanak az összetevők. Vékonyan kiolajozom a keverőtálat, és a tésztagombócot beleteszem, lefedve 45-60 perc alatt a duplájára kelesztem.

A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, meghámozom, félreteszem. Ha egy kiskanál ecetet is teszek a főzőléhez, ez segít nekem majd, hogy a héj maradéktalanul leváljon, és ne kelljen harcolni a hártyával. A tormát elkeverem a mascarponéval, félreteszem. A tojásokat apróra darabolom, félreteszem. A sonka bőrét, háját lehúzom, kicsontozom (iméntieket kutyáknak adom), a színhúst apróra darabolom, félreteszem. Az újhagymát aprítom, félreteszem.

A megkelt kalácstésztát lisztes felületen kinyújtom kb. 1m x 30 cm-esre. Három egyforma darabra vágom, és mindhárom szeletet megkenem a tormakrémmel úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak. Ez fontos, hogy később tapadjon a tészta. Egyenlő arányban megszórom a sonkával, a tojással, az újhagymával, megsózom. Óvatos, de határozott mozdulatokkal feltekerem a szeleteket, a növekvő tekercset lágyan visszafelé húzva, hogy ne maradjon "rés" a rétegek közt. A hurka széleit összenyomkodom, lágyan meggörgetem, és a következő kettő résszel ugyanígy járok el. A három hurka széleit alaposan összenyomkodom, és megfonom a kalácsot. A tetejét 1 ek vízzel elkevert tojássárgájával lekenem, fél órát kelni hagyom. A sütőt 180C-ra melegítem, és sütés előtt lyoni hagymával szórom meg a tetejét (ha szükséges, még egyszer átkenem tojással). 30 perc alatt készre sütöm. Miután kivettem a sütőből 5 percet pihentetem, csak aztán helyezem rácsra, ahol kihűtöm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszadalmas műveletek ezek, de megéri! Lehet közben sokat, jót beszélgetni!

Boldog Húsvétot!

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr792814894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása