Nem kereszteltek meg, saját döntésből sem tettem meg ezt a lépést, nem vagyok keresztény, sem más vallás elhivatott követője. A hagyományőrzésre, a rituálékra, sajátokra és családiakra irányuló igényem azonban nőttön nő. Meggyőződésem, hogy ez nem korral jár. Biztonságérzetet nyújtanak az időszakonként ismétlődő szokások. Kapaszkodók. Emellett lehetőséget kínálnak a megfigyelésre. Egyazon rendben, más-más időkben hogyan működöm, hogyan viselkedem, mit érzek, mit gondolok, és hogyan tesznek szeretteim, akik szintén részt vesznek a hagyományban. Vannak, amik csak úgy alakultak, vannak tudatosan kialakítottak és vannak örököltek. A nemzeti, nemzetközi szinten évtizedek, esetenként -századok óta átöröklődők olyan érzetet keltenek bennem, mint, amikor két tükröt egymással szembe fordítok, és középen megállok. Végtelenített kép hátra és előre vetítve. A keret egyre életlenebb, a fókusz, a lényeg éles. Azon mesterkedem, hogy egy-egy ilyen fókuszt kibillentsek a tengelyéből, és régiúj értelmet nyerhessen a hagyomány. Két hét múlva Húsvét. Nekem ez gyerekkoromban annyit jelentett, jön a Nyuszi, remek édességeket pottyant a lakás legkülönbözőbb pontjaira, paradox módon tojásformájúakat... A szüleim bőszen biztatnak a keresgélésre egészen addig, míg minden apróságot megleltünk. Az asztalra főtt sonka, főtt tojás, torma és újhagyma került, a vázába barka és aranyvessző. Tojást festettünk, amit aztán később a locsolásba érkező férfiaknak ajándékoztunk. Utóbbitól, amikor már tehettem, mereven elzárkóztam. A virágvasárnaptól nagyszombatig terjedő időszak, a pünkösd, a fehérvasárnap ténye, Jézus bevonulása Jeruzsálembe, hogy van, ahol a Húsvétot Pészah-nak hívják, és, hogy az egész művelet tulajdonképpen 70 napig tart, csak később hatoltak el a tudatomig. A nagyböjthoz idén kerültem közelebb. A sonkára, a lakomára való készülődés számomra új pompában jelenik meg. A nagyböjt tapasztalatát, a várakozás örömét, a lemondás kínját és gyönyörét gyúrtam ebbe a húsvéti kalácsba. Fogadjátok szeretettel.
Hozzávalók:
A kalácshoz:
625 g búza finomliszt
0,5 tk só
40 g magos dijoni mustár
50 g porcukor
1 db tojás (+1 sárgája a kenéshez)
63 ml növényi olaj
275 ml langyos víz
21 g friss élesztő
csipet cukor
A töltelékhez:
250 g sörben pácolt és főtt sonka
3 db főtt tojás (8 perces)
2 db újhagyma
40 g mascarpone
50 g ecetes torma
A szóráshoz:
20 g lyoni hagyma
Elkészítés:
A csülköt 2 nappal a kalács elkészítése előtt besózom, megborsozom, sörbe pácolom egy éjszakát. Én egy közepes méretű csülökhöz vettem egy üveg barna sört, hogy teljesen elfedje a lé, vízzel töltöttem fel. Ebben a páclében főztem meg a sonkát egy éjszakán át, 9-10 óra 60-65 C-on.
A lyoni hagymához a vörös hagymát vékonyra szelem, lisztbe forgatom, a felesleget lerázom róla, és bő, forró olajban ropogósra sütöm. Amint kiszedem az olajból, sózom.
Az élesztőt elmorzsolom a csipet cukorral a langyos vízben, félreteszem. Keverőtálba szitálom a lisztet a porcukorral, hozzáadom a sót. Az élesztős keverékben elhabarom a tojást, hozzáadom az olajat. A lisztes keverékhez adom az élesztőset, és elegyítem a tésztát. Addig gyúrom, míg gyönyörű, illatos, egyenletes, selymes tésztává válik. Érdemes gyúrásnál egy keményebb habkártyát kéznél tartani, segítségünkre van mind abban, hogy a keverőtál falára tapadt lisztet, nedves alapanyagok lekotorjam, és maradéktalanul a tésztám részévé váljanak az összetevők. Vékonyan kiolajozom a keverőtálat, és a tésztagombócot beleteszem, lefedve 45-60 perc alatt a duplájára kelesztem.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, meghámozom, félreteszem. Ha egy kiskanál ecetet is teszek a főzőléhez, ez segít nekem majd, hogy a héj maradéktalanul leváljon, és ne kelljen harcolni a hártyával. A tormát elkeverem a mascarponéval, félreteszem. A tojásokat apróra darabolom, félreteszem. A sonka bőrét, háját lehúzom, kicsontozom (iméntieket kutyáknak adom), a színhúst apróra darabolom, félreteszem. Az újhagymát aprítom, félreteszem.
A megkelt kalácstésztát lisztes felületen kinyújtom kb. 1m x 30 cm-esre. Három egyforma darabra vágom, és mindhárom szeletet megkenem a tormakrémmel úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak. Ez fontos, hogy később tapadjon a tészta. Egyenlő arányban megszórom a sonkával, a tojással, az újhagymával, megsózom. Óvatos, de határozott mozdulatokkal feltekerem a szeleteket, a növekvő tekercset lágyan visszafelé húzva, hogy ne maradjon "rés" a rétegek közt. A hurka széleit összenyomkodom, lágyan meggörgetem, és a következő kettő résszel ugyanígy járok el. A három hurka széleit alaposan összenyomkodom, és megfonom a kalácsot. A tetejét 1 ek vízzel elkevert tojássárgájával lekenem, fél órát kelni hagyom. A sütőt 180C-ra melegítem, és sütés előtt lyoni hagymával szórom meg a tetejét (ha szükséges, még egyszer átkenem tojással). 30 perc alatt készre sütöm. Miután kivettem a sütőből 5 percet pihentetem, csak aztán helyezem rácsra, ahol kihűtöm.
Hosszadalmas műveletek ezek, de megéri! Lehet közben sokat, jót beszélgetni!
Boldog Húsvétot!