Sára lányom kedvenckedvenc sütije. Fogyasztási technikája a profi szotyisoké. Egy tálca pite elől be, távolba révedő üveges tekintet, néhány rágómozdulat, tepsi oldalt ki.
Ezt a süteményt a Culinaris-ban láttam meg ősszel. Fehér, krémes, és fahéjjal szórták meg. A Culinaris-ba fektetett bizalom erős, bár a bolti sütiket nemigen szeretem (nem tudom, mi van bennük...), vettem egyet. Nem bírtam hazáig, megkóstoltam... ♥☀✿❤!!!!! Lágy, dús, tejes krém, a fahéjas porcukrot nem kell ecsetelnem, és néhány rágás után beúszik a képbe a vanília és a citrom... Újabb bizonyíték arra, hogy az egyszerű nagyszerű!
Mint megtudtam, a Balassi Bálint utcai boltban mindig van, a többiben ritkábban.
Addig kísérleteztem, míg meg nem lett a tejes süti. Azóta azt is tudom, hogy Bougatsa-nak hívják, és Görög-, Törökország szerte készítik.
Hozzávalók:
3,5 bögre tej (érdemes 3,5%-os házitejből készíteni, mégiscsak TEJes pite, ez a lényege, és egyébként is. Minden piacon kapható, de a Margit híd Pesti hídfőjének lábánál is van egy lakókocsis tejes, a Kolossy téren a Tej fel Jancsi...)
2/3 bögre búza finomliszt
4 tojás sárgája
0,5 bögre cukor
1 ek vanília szirup (rum+barna cukor+vanília rúd = egy üvegbe összeöntöm a rumot a cukorral, a vanília rudat félbevágva beledobom. 2 nap összeérés után már lehet használni. Nálam mindig van egy nagyobb mennyiség, süteményeknél ezt a szirupot használom)
1 citrom alaposan megtisztított, reszelt héja
réteslap
kb. 100g olvasztott vaj
fahéj
porcukor
Elkészítés:
Az arányokat azért bögrésítettem, mert ez az U6-os korosztály számára is befogadható mértékegység, és imádják összekutyulni!
3 bögre tejet összeforralok a cukorral. Leveszem a tűzről, félreteszem. Keverőtálban csomómentesre keverem a lisztet, a fél bögre tejet, a tojások sárgáját, a vanília szirupot és a citromhéjat. Habverővel krémesre dolgozom. Ehhez a keverékhez lassan hozzáadom a cukros tejet. Lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítem (8-10 perc).
180C-ra előmelegítem a sütőt.
Egy 30cm x 20cm-is tepsit kivajazok, de akár tortaformát is lehet használni. Réteslapot fektetek a tepsi aljába (formára vágom őket, de, visszahajtogatni is lehet őket). Megkenem vajjal, rá egy újabb réteg réteslap, és így folytatom 10 rétegig. Ráöntöm a tejes masszát, és a tetejére is fektetek két réteg vajjal összetapasztott réteslapot. A tetejére csipkedek kevés vajat, és mehet a sütőbe. 25-30 perc alatt készre sütöm.
Amíg sül fahéjas porcukrot keverek ki, amivel tálaláskor rendesen meghintem.
Ha készresülés előtt 8-10 perccel egy pillantra kiveszem a sütőből, megszórom a tetejét cukorral, visszatolom a sütőbe, a cukor jól rásül, és ropogós karamellréteg képződik a tetején...
Langyosan a legjobb!!!!