BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.04.28. 13:34 BÜFÉ

libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Címkék: kenyér vanília mazsola libamáj briós fozzunk egyutt

 Ennek az ételnek az elkészítése közben muszály szembe néznünk avval, hogyan is kerül az étel az asztalra - jelen esetben nem akármilyen -, és mire elkészül, érdemes eljutni abba az állapotba, hogy megszűnnek a gondolatok a fejben, és az "űrt" megtölthetik az ízek. Egy pohár bort, és fél óra alvást kívánok mellé...

 

 

 

 

Hozzávalók 6 db brióshoz

143g rétesliszt

4g friss élesztő

14g porcukor

2db egész tojás (plusz 1 a kenéshez)

114g szobahőmérsékletű vaj

csipet só

 

Szirup:

vaníliarúd

rum

barna cukor

 

Libamáj

vaj

bors

 

Elkészítés:

Előző este beáztatom a mazsolaszemeket egy vaníliás szirupba. Én mindig csinálok egy adag szirupot, és minden süteménybe ezt használom. 2 rumba 1 barnacukrot keverek, és mennyiségtől függő db félbe vágott vaníliarudat teszek hozzá. 2 nap érés után bátran használhatom, bármeddig eláll.

 

A lisztet, az élesztőt és a cukrot, elkeverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. A vajat és a sót akkor adom a tésztához, amikor az elválik a keverőedény falától. A tésztát takarjuk le folpackkal, és pihentessük 2-3 órát. Majd vegyük ki a tésztát a tálból. Lisztezett felületen kicsit átgyúrom, hogy kimenjen belőle a levegő, majd ismét letakarom folpackkal és hűtőben kelesztem 1,5 órát. Ha ez is megvolt, újra előveszem a tésztát, 6 egyenlő részre osztom, formázom, cukrozott, habart tojással megkenem a tetejét, és 220C-on kb. 10 perc alatt készre sütöm. (ez az első osztályú briós recept a Szakácsok Könyvéből való)

 

Amikor májat választok odafigyelek, hogy a lebenyek egyformák legyenek, legyen neki egy szép, íves púpja, és, ha megnyomom kicsit "tésztás" állagú legyen. Ha kemény a máj, és fenti feltételeknek sem felel meg, azt jelenti, hogy a libát tömték, túl gyorsan nőtt a mája. A zsírmáj pástétomnak jó, de sütés közben a máj szétfolyik, mert a zsírmirigyek szétdurrannak.

A libamájat még hidegen, hosszában 2 vagy 3 szeletre vágom, attól függően, mekkora a májam. Sütni úgy másfél cm-is szeleteket jó felhasználni. Az ereket és idegeket kivágom, és hagyom szobahőmérsékletre engedni. Kevés vajat hevítek, közvetlen sütés előtt enyhén sózom, borsozom, és oldalanként 3-4 perc alatt készre sütöm.

 

A rácson hűtött brióst kettévágom, rápakolok egy rendes szelet libamájat, ráhalmozom az áztatott mazsolát, és mehet rá a briós teteje.

 

És nem kell ám ennyire bonyolítani, lehet venni a péknél isteni foszlós kalácsot, úgy is isteni, de azért a házi briós házi briós marad....

Share |

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr661959025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dettó 2011.03.21. 07:09:24

a muszály a helyesírás szabályai szerint pontos jével írandó: muszáj.
egyébként ínycsiklandó a recept!

BÜFÉ · http://bufe.blog.hu 2011.03.21. 07:18:48

Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :)
süti beállítások módosítása