Gyönge vagyok.
Beláthatatlan mennyiségű alapanyag, mit alapanyag, alapanyagcsoport! létezik, amiről alig tudok valamit. Ilyen például a hal. A fehér húsú, a barna húsú, a tengeri, a Magyarország vizeiben élő halak. Kimeríthetetlen témakör, és én őrlöm magam, hogy alig ismerem őket, hogy viselkednek élve, mit tehetünk velük, hamár úgy döntöttünk elfogyasztjuk őket. Elhatározás, bátorság kérdése csak, és máris itt állok egy darab hallal a kezemben, és máris egy újabb szelet ismerethez, élményhez, örömhöz jutottam. Akkor mégsem vagyok gyönge?
Ezt a receptet egy kíváló barátomtól kaptam, aki igazi szakács.
Hozzávalók:
300 g friss lazac
olivaolaj
vaj
koriander
1 mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 megtisztított lime reszelt héja és leve
1 kápia paprika
só
Elkészítés:
Egyenlő mennyiségű olivaolajon és vajon megpirítom a finomra szelt hagymákat és a kb. 3 mm-eres kockára vágott kápiapaprikát. Egyenlő mennyiségű vajat és olivaolajat adok hozzá, annyit, amennyi a kb. fél cm-isre kockázott (bőre nélkül!) lazacot éppen ellepi. Enyhén megsózom a lazackockákat (átengedem őket a sós tenyeremen) és a zsiradékba merítem. Hozzáadom a lime levét és reszelt héját és puhára főzöm, kis lángon, semmiképp se forrjon a zsiradék. Amikor kész, hozzáadok egy csokor aprított, friss koriandert, elkeverem, és formákba töltve hűtöm. Akkor a legfinomabb, amikor éppen kihűlt!
Említett barátom a Cactus Juice-ban főz, ott is megkóstolhatjátok a pástétomot!
Tipp: Én pudingformába töltöttem, hagytam kihűlni, majd meleg víz alá tartottam a formát és kiütöttem belőle a pástétomot. Friss bagettel, olivaolajjal tálaltam. De kínáltam már ropogósra sütött rétestésztával is, és szufléformában, pástétomformában is csinos.