BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.03.28. 23:57 BÜFÉ

Pestóval élmény a nagyböjt

Címkék: dió wamp fozzunk egyutt diópesto széles metélt

A nagyböjt 21. napját írjuk, éljük egészen pontosan. Nagy élmény! Utoljára 18 éves koromból emlékszem hasonlóan tiszta elmére, energikus szervezetre. Ahogy vártam, a sajtok és a vaj hiányzik csupán. Egy jó karéj vajas kenyér... Na, visszaevezek, nem is erről akartam írni...

A WAMP-on kiderült, hogy a látogató közönség, ha azt hallja pesto, mindjárt a pesto genovese-t, a liguriai pestu-t érzi a nyelvén. A pestu-t, ami hagyományosan 7 összetevőből áll, bazsalikom, fenyőmag, parmezán, oliva olaj, só és bors. Meglepődés, kóstolás, öröm! Ez a sorrendiség, amikor kiderül, hogy a mi pestóink, nem bazsalikomból készültek. A pesto tulajdonképpen a magyar "zúzott", "összezúzott" "pép" stb. szavak olasz megfelelője. Rengeteg változatát készítik, számtalan felhasználási módja ismert, érdemes velük szoros barátságot kötni, mert ezek mellett rendkívül egyszerű őket elkészíteni.

A diópestóról már tettem említést, de felhasználhatóságának bőséges mivoltára nem hívtam fel a figyelmet. A Március 20.-i WAMP-on annál inkább. Annyit meséltem arról, hogy a pestókat lehet kenyérre kenni, szendvicseket gazdagítani velük, húsokhoz használhatjuk őket, kelt tésztába, leveles tésztába töltelékként szolgálhatnak, magukban vagy kevés tejszínnel lazítva tésztához mártásként is használhatjuk őket, hogy azóta nem tudok lejönni a diópestós szélesmetéltről!

A diópestónk hagyományos dióbélből, kesudióból, paradióból, akácmézből, magos dijoni mustárból, petrezselyemből, rukolából, fehér borból, oliva olajból és sóból áll. Tejszínt forralok, beleteszek egy evőkanál diópestót, elegyítem, hozzáforgatom a bőséges forró vízben frissen főtt széles metéltemet, és kész... addikt típus vagyok, ha rámegyek egy ízre, képes vagyok napokig be nem telni vele... várom a holnapot!

Te milyen pestót készítesz?

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr372780678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása