A nagyböjt 21. napját írjuk, éljük egészen pontosan. Nagy élmény! Utoljára 18 éves koromból emlékszem hasonlóan tiszta elmére, energikus szervezetre. Ahogy vártam, a sajtok és a vaj hiányzik csupán. Egy jó karéj vajas kenyér... Na, visszaevezek, nem is erről akartam írni...
A WAMP-on kiderült, hogy a látogató közönség, ha azt hallja pesto, mindjárt a pesto genovese-t, a liguriai pestu-t érzi a nyelvén. A pestu-t, ami hagyományosan 7 összetevőből áll, bazsalikom, fenyőmag, parmezán, oliva olaj, só és bors. Meglepődés, kóstolás, öröm! Ez a sorrendiség, amikor kiderül, hogy a mi pestóink, nem bazsalikomból készültek. A pesto tulajdonképpen a magyar "zúzott", "összezúzott" "pép" stb. szavak olasz megfelelője. Rengeteg változatát készítik, számtalan felhasználási módja ismert, érdemes velük szoros barátságot kötni, mert ezek mellett rendkívül egyszerű őket elkészíteni.
A diópestóról már tettem említést, de felhasználhatóságának bőséges mivoltára nem hívtam fel a figyelmet. A Március 20.-i WAMP-on annál inkább. Annyit meséltem arról, hogy a pestókat lehet kenyérre kenni, szendvicseket gazdagítani velük, húsokhoz használhatjuk őket, kelt tésztába, leveles tésztába töltelékként szolgálhatnak, magukban vagy kevés tejszínnel lazítva tésztához mártásként is használhatjuk őket, hogy azóta nem tudok lejönni a diópestós szélesmetéltről!
A diópestónk hagyományos dióbélből, kesudióból, paradióból, akácmézből, magos dijoni mustárból, petrezselyemből, rukolából, fehér borból, oliva olajból és sóból áll. Tejszínt forralok, beleteszek egy evőkanál diópestót, elegyítem, hozzáforgatom a bőséges forró vízben frissen főtt széles metéltemet, és kész... addikt típus vagyok, ha rámegyek egy ízre, képes vagyok napokig be nem telni vele... várom a holnapot!
Te milyen pestót készítesz?