BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.07.28. 09:22 BÜFÉ

Hideg zöldbableves karamellizált körtefagyival

Címkék: leves zöldbab fozzunk egyutt körtefagyi

Van egy köret, amit nagyon szeretek elkészíteni is, tálalni is, megenni is. A hűs, nyári leves ötletét adó sváb recept eredetijében szalonnát pirítok, annak zsírján átforgatom a blansírozott zöldbabot, karamellizált körteszeletekkel tálalom.

 


Hozzávalók 4 főre:


A fagylalthoz:

2 db vilmoskörte hámozva, durvára darabolva

2 db vilmoskörte hámozva, finomra darabolva

3 db tojás

110 g cukor, +cukor a körte karamellizálásához

fél vanília rúd

150 ml tejszín (30%)

300 ml tej (3,5%)

 

A leveshez:

500 g zöldbab

30 g vaj

50 g póréhagyma

750 ml zöldségalaplé

40 g cukros tejben főtt körte

3 db szegfűszeg

2 db babérlevél

1 ek friss csombor

120 ml mascarpone

1 tk só

 

A szalonna:

4 szál vékonyra szeletelt szalonna kisütve

 

Elkészítés:

A durvára darabolt körtét felfőzöm a cukor felével, a tejszínnel és a tejjel, a vaníliával, a sóval. Lefedem, félreteszem hűlni, a körte íze eközben átérik a tejes keverékbe. A tojássárgákat kikeverem a cukor másik felével, ehhez keverem a leszűrt tejes főzetet. Tiszta lábasban lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítem. Nem hagyom felforrni. Félreteszem hűlni. Éjszakára hűtőben hagyom összeérni.

A vajon lepirítom a vékonyra szelt póréhagymát, hozzáadom a megtisztított, darabolt zöldbabot, lepíritom. Hozzáadom a tejben főtt körtedarabokat, majd a zöldségalaplevet, amit a konyhában fellelhető maradékzöldségekből főzök, 5-7 perc hőkezelés után 100 g zöldbabot kimerek a levesből, és jeges vízben lehűtöm, félreteszem.

Amikor a bab puhára főtt, a babérleveleket, a szegfűszegeket kiveszem a levesből, a levest pürésítem, sűrű szitán átszűröm. A mascarponéhoz kanalazok a forró levesből, elkeverem, a langyos keverékkel dúsítom a levest. Hűlés közben többször megkeverem. Éjszakára behűtöm.

A szalonnát kisütöm.

A fagylaltot fagylaltgépben elkészítem, ezalatt a maradék 2 körtémet meghámozom, 1x1 cm kockákra vágom, meghempergetem őket cukorban, és forró serpenyőben magas lángon hirtelen rákapatom a cukrot a körtére. Amikor a fagylalt már majdnem kész, hozzáadom a körtéket, 2-3 keverés elég, és elkeveredik a körte a fagylaltban.

A hűsítő levest az előző nap leszűrt, lehűtött zöldbabbal, egy gombóc fagyival és a szalonnaropogóssal tálalom.

 

Share |

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr822181605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beatbull · http://www.kiserletikonyha.hu 2010.08.03. 15:40:40

Gratulálok a fordulógyőzelemhez ;) Nekem is egyik kedvenc párosításom a bab-körte-szalonna.

BÜFÉ · http://bufe.blog.hu 2010.08.11. 22:44:56

@beatbull: Nagyon szépen köszönöm!!! Nagyon örülök neki! Én is gratulálok Neked, az ételed ötlete is, kivitelezése is nagyon szép! Gyönyörűek a fotóid!
süti beállítások módosítása