BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.05.25. 14:00 BÜFÉ

Almás, káposztás cvekedli

Címkék: káposzta fozzunk egyutt almás káposztás cvekedli

Hetek óta a számban éreztem a karamellizált káposzta ízét, hiába ajánlgattam a családnak, nem akarták. Na mondom, jó, megfőzöm magamnak, ha megérzik az illatát, úgysem tudnak majd ellenállni. Tudtak. A férjem megkóstolta, nyilván előtte megpiszkálta villával, és fel kellett soroljam az összetevőket, mérhetetlen bizalomról tanúbizonyságot téve evett egy tányérral, ééés ÍZLETT neki!! Áhh, a gyerekek végig se hallgattak, a káposztánál ment mindenki a maga dolgára, az sem hatott, hogy: "Ez édes ám!!" Így maradtam egyedül a hetek alatt fokozódó, almás, káposztás cvekedlire irányuló, végül tökéletesen beteljesült vágyammal.

Hozzávalók a tésztához:

100 g liszt

1 tojás

1 ek olivaolaj

Továbbá a cvekedlihez:

Káposzta

Alma

Cukor

Fehér bors (frissen őrölt)

Vaj

Dióolaj és méz a tálaláshoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

Szándékosan nem írtam mennyiségeket, alakítsa mindenki ízlése szerint. Egy dologra érdemes ügyelni, a káposzta nedvtartalmának túlnyomó részét elveszíti készítés közben, tehát jelentős térfogatcsökkenéssel kell számolni!

A tésztához való alapanyagokat összegyúrom, és homogén tésztát gyúrok belőle. Follpackba csomagolva legalább fél órát pihentetem hűtőszekrényben. Akkor előveszem a tésztát, nagy lábasban bő sós vizet kezdek forralni, a tésztát újra átgyúrom, amikor szoba hőmérsékletű lett a kezem melegétől, kinyújtom 1-1,5 mm-esre, és tetszőleges méretű kockákra vágom. Az ekkorra már forró főzővízbe dobálom a tésztakockákat, 2-3 perc alatt készre főzöm, leszűröm, hideg vízzel átmosom és egy csepp olivaolajjal átmozgatom, hogy ne tapadjon össze a tészta. Aki evvel nem szeretne bajlódni, használjon kedvére való bolti kockatésztát. A káposztát a torzsája mentén kettévágom, kivágom, majd éles! késsel 2-3mm széles csíkokra vágom. A káposztát besózom, 15-20 percet állni hagyom, akkor alaposan kinyomkodom a levét. Vajat hevítek, cukrot adok hozzá, karamellizálom. Ezen folyamat közben a cukrot nem kell kavargatni, attól könnyen "becsomósodhat". Amikor szép aranybarna, hozzáadom a káposztát, sóval, frissen őrölt fehér borssal ízesítem, hozzáadom a 2 mm vastagra szelt almát, készre párolom, végül hozzáforgatom a tésztát. Amikor jól összeforgattam, a serpenyőt néhány percre forró sütőbe teszem, közben elképesztően örülök az éppen keletkező ropogós részeknek. Ízlés szerint tálalom, én kevés cukrot használtam, és mézzel kevert dióolajjal csorgattam meg.

Boldog voltam, és sikerélményem is volt, még akkor is, ha a család fele nem volt rá kíváncsi :)

Share |

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr712931437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagy Zsófia | PALACSINTA 2011.05.28. 16:02:32

Gondban van a tészta tündérFérjhez megy a lányaNézegeti varázskönyvétMit ad vacsorára Sütök pettyes palacsintátKezdődjék a mókaTojássárga napkorongjátLágyítsa a szóda Fél liter tej kevés cukorSzakadjon a lisztesőÖlbe veszi merőkanálForró olaj éget...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása