Van egy köret, amit nagyon szeretek elkészíteni is, tálalni is, megenni is. A hűs, nyári leves ötletét adó sváb recept eredetijében szalonnát pirítok, annak zsírján átforgatom a blansírozott zöldbabot, karamellizált körteszeletekkel tálalom.
Hozzávalók 4 főre:
A fagylalthoz:
2 db vilmoskörte hámozva, durvára darabolva
2 db vilmoskörte hámozva, finomra darabolva
3 db tojás
110 g cukor, +cukor a körte karamellizálásához
fél vanília rúd
150 ml tejszín (30%)
300 ml tej (3,5%)
A leveshez:
500 g zöldbab
30 g vaj
50 g póréhagyma
750 ml zöldségalaplé
40 g cukros tejben főtt körte
3 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 ek friss csombor
120 ml mascarpone
1 tk só
A szalonna:
4 szál vékonyra szeletelt szalonna kisütve
Elkészítés:
A durvára darabolt körtét felfőzöm a cukor felével, a tejszínnel és a tejjel, a vaníliával, a sóval. Lefedem, félreteszem hűlni, a körte íze eközben átérik a tejes keverékbe. A tojássárgákat kikeverem a cukor másik felével, ehhez keverem a leszűrt tejes főzetet. Tiszta lábasban lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítem. Nem hagyom felforrni. Félreteszem hűlni. Éjszakára hűtőben hagyom összeérni.
A vajon lepirítom a vékonyra szelt póréhagymát, hozzáadom a megtisztított, darabolt zöldbabot, lepíritom. Hozzáadom a tejben főtt körtedarabokat, majd a zöldségalaplevet, amit a konyhában fellelhető maradékzöldségekből főzök, 5-7 perc hőkezelés után 100 g zöldbabot kimerek a levesből, és jeges vízben lehűtöm, félreteszem.
Amikor a bab puhára főtt, a babérleveleket, a szegfűszegeket kiveszem a levesből, a levest pürésítem, sűrű szitán átszűröm. A mascarponéhoz kanalazok a forró levesből, elkeverem, a langyos keverékkel dúsítom a levest. Hűlés közben többször megkeverem. Éjszakára behűtöm.
A szalonnát kisütöm.
A fagylaltot fagylaltgépben elkészítem, ezalatt a maradék 2 körtémet meghámozom, 1x1 cm kockákra vágom, meghempergetem őket cukorban, és forró serpenyőben magas lángon hirtelen rákapatom a cukrot a körtére. Amikor a fagylalt már majdnem kész, hozzáadom a körtéket, 2-3 keverés elég, és elkeveredik a körte a fagylaltban.
A hűsítő levest az előző nap leszűrt, lehűtött zöldbabbal, egy gombóc fagyival és a szalonnaropogóssal tálalom.