Élénken él bennem egy gyerekkori NDK-s nyaralás több emléke is. Sokan voltunk gyerekek, egész nap szabadon lófráltunk, barna barakkokban laktunk, ezek tetejét kíválóan meg lehetett mászni, barna kockás fürdőbugyim volt, a kólaszörpöt barna üvegben árulták, és minden ételt barnamártással tálaltak. Nem rajongtam a barnamártásért. Pedig a barnamártás rulez! És nem csak hússal!
Sütőtökpürét készítettem, betöltöttem vitaminban gazdag római salátába, vajjal grilleztem, marha pecsenyelét adtam hozzá, ez lett belőle.
Hozzávalók a tekercsekhez:
250 g főtt sütőtök
60 g vaj (+ vaj a grillezéshez)
10 g tejszín
Római saláta
Hozzávalók a pecsenyeléhez:
250 g marhahús (csontközeli hús, egyéb felhasználásból hátramaradt nyesedék bőven jó, a húsnak csak az íze kell majd)
1 l csontlé
150 ml vörösbor
1 db sárgarépa
2 db paradicsom (vagy 1 ek paradicsompüré)
60 g gomba
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma (kisebb)
2 ág kakukkfű
1 babérlevél
2 egész szegfűszeg
1 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
A tököt egyenlő kockákra vágom, enyhén sós vízben puhára főzöm, leszűröm, villával szétnyomom. A felkockázott szombahőmérsékletű vajat darabonként elkeverem a tökkel, apránként hozzáadagolom a langyos tejszínt is. Ha kész a krémes massza, lehűlt, hűtőbe félreteszem.
A feldarabolt húst nagy lángon lepirítom, majd hozzáadom a zöldségeket, azokat is lepirítom, jöhetnek a fűszerek, és a paradicsom. Hozzáadom a bort és a csontléből kb. 2 dl-it, felforralom, elkeverem, hogy a fazék aljára tapadt ízek is feloldódhassanak. Fedő nélkül kétharmadára visszaforralom. Hozzáadom a maradék csontlét, és a felére forralom. Sűrű szitán átszűröm, majd az átszűrt léhez adom a vízzel elkevert keményítőt, 3-4 perc főzéssel besűrítem a mártást.
A római saláta vastag középső erét kivágom, a levelek külső oldalát vékonyan megkenem vajjal, kettőt egymáshoz tapasztok, és a belső oldalára 1 evőkanálnyi hideg tökmasszát teszek, feltekerem, tepsibe teszem. Amikor minden tekercsem elkészült 200 C-ra előmelegített sütőbe, grillfokozaton, 3-4 percet grillezem. A gazdag pecsenyelével tálalom.