Ez a csokitorta régi családi kedvenc, még akkorról datálódik, hogy elkezdettt érdekelni a főzés és minden, ami a konyhában történik. Ha ismeritek, a Francia Konyha című szakácskönyvből származik. Nincs benne liszt, mandula és a 4 tojás fogják össze. És nagy előnye, hogy a tetején a csokimázat kedvünk szerint erősíthetjük chili-vel, a kandírozott gyümölcsöt sem dobja le magáról, frissen reszelt gyömbérrel is mennyei, de egyszer kandírozott gyömbérrel is kipróbálom!
Hozzávalók:
180 g csokoládé (fekete)
200g őrölt mandula
125 g cukor
175 g vaj (szobahőmérsékletű!)
4 db tojás
A bevonathoz:
100 g csokoládé (fekete)
50 g vaj / Brandy/Cognac....
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 150 C-ra, 25-27 cm-is tortaformát sütőpapírral bélelem, félreteszem. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, a sárgákat habosra verem a cukorral, hozzáadom a vajat, majd beleforgatom a darált mandulát, és végül aláforgatom a tojáshabot, a masszát beleöntöm a formába, 35 perc alatt készre sütöm. 10-15 percet pihentem, lekapcsolom a tortaformát, tovább hűtöm. Vízgőz fölött a vajat vagy a választott alkoholt összeolvasztom a csokoládéval, ha szeretném hozzáadom a választott fűszert, és a masszát szépen elosztom a tortám tetején. Hűtöm, akár egy éjszakát, úgy lesz az igazi!
és ezeket a gyönyörű képeket egy nagyon régi barátnak köszönöm! És van ám még több is! Köszi Balu!