Anyai Nagyanyám legendás háziasszony hírében áll. Ehelyütt elég is róla ennyi. Hogy állt-e neki módjában nekünk személyesen is sütni vagy már Anyukámnak segítettem, főként a keverőtálat kinyalni, nem tudom, de Nani püspökkenyerének íze belém égett. A nyers tésztának van egy enyhén diós íze, fiatal dió, mikor még édes-tejes ő. A külseje pedig roppan, és belül a gyümölcsök, a csoki, a magvak....
Hozzávalók:
200 g cukor
200 ml tej
200 g liszt
1 db tojás
50 g vaj
1 tk sütőpor
csipet só
80 g aszalt gyümölcs
80 g aprított csokoládé (fekete)
50 g dió/mogyoró/mandula
A magvak, a csoki és a gyümölcs anyaghányada szabadon variálható. Mi készítettük már csak csokival is, akkor persze ment bele 200 g!
Elkészítés:
A magvakat, a gyümölcsöket, a csokit feldarabolom, előkészítem. A sütőt 180C-ra előmelegítem. A sütőformát kivajazom/sütőpapírral bélelem. A cukrot habosra keverem a tojással, majd hozzáadom a vajat, a tejet, a lisztet, és amikor homogén, sűrű, folyékony masszát kaptam, hozzákeverem a csokit, a gyümölcsöket és a magvakat. Formába töltöm a masszát és kb. fél óra alatt készre sütöm. Rácson hűtöm.
Egy időben eltűntnek nyilvánult a recept, Anyukám minden püspökkenyér receptet végigpróbált, ami az útjába akadt, de nem találta az igazit. Aztán csak meglett a Nani régi, kézzel írott receptes füzete....