BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.10.01. 12:18 BÜFÉ

Az erőt adó csontlé

Címkék: csontlé fozzunk egyutt

A csontlé vagy húsalaplé minden nagykonyha alapfelszerelésének szerves része. Készülhet csontból, maradék húsokból, nyesedékből, csirkéből, marhából és zöldségből is. Ha jó az alaplé, már jól indul az étel, ha minden alapanyagunk jó, de leveskockát használunk sokat ronthat az étel minőségén. Sokrétűen felhasználható, érdemes hát néha belevágni, és nem is nagy macera. Az egész lakást bejárja a jó húslé illat, igazi vasárnap fíling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagykonyhán is nagy mennyiségben készül, háztartásban sem érdemes másként eljárni. Kisebb műanyag edényekben le lehet fagyasztani, sőt besűrítve jégkockatartóban, egy-egy mártáshoz csak elő kell kapni a mélyhűtőből.

Én most marhából készítettem.

Hozzávalók:

1 rész húsos marhacsont

2 rész víz

sárgarépa

fehérrépa

zellergumó

vöröshagyma

Minél több zöldséget használok, annál intenzívebb íze lesz, de nem kell túlzásba vinni. 3 kg húshoz én kb. 300g/répa, zellergumó és jó fél kg hagymát szoktam használni.

Elkészítés:

A csontokat forró sütőben fél órát sütöm, hogy a zsírja kisüljön, azt jól le is öntöm róla. A csontokat most már fazékba teszem, a tepsibe vizet öntök, visszatolom a még forró sütőbe, amikor felforrt a víz, kiveszem. Lekapargatom a tepsi aljáról a csontok értékes 'hagyatékát', majd a vizet ráöntöm a csontokra. Kiegészítem a fennmaradó mennyiségű vízzel. Amint az forr, hozzáadom a megtisztított, félbevágott zöldségeket, és kis lángra veszem. Egy éjszakát hagyom fedő nélkül gyöngyözni. Menet közben többször érdemes lehabozni, tehát a lé tetején képződő habot leszűrni.

Amikor elkészült, még melegen át kell szűrni. Sűrű szitába konyharuhát teszek, és merőkanállal átszűröm a levest. Nem öntöm, mert egyrészt biztonságosabb, másrészt nem 'törik meg', nem lesz zavaros a leves, emellett jó, meditatív munka ez.

A levest lehűtöm, olyankor könnyedén lekanalazhatom a maradék zsírt a tetejéről.

A zöldségeket, és a csontokat félreteszem. A hús mindíg a csontok mentén a legfinomabb, legzaftosabb, nem érdemes hát elkótyavetyélni azt. Amikor a csont lehűlt annyira, hogy lecsipegethetem a kevés húst, ezt megteszem, és

1 rész a levessel főtt zöldség

3 rész hús

0,5 rész húslé

pürésítem. Tésztát készítek:

100 g búza finomliszt

1 tojás

1 ek olivaolaj

ezt összegyúrom, fél órát állni hagyom a hűtőszekrényben, follpackba csomagolva. A tészát pihentetés után milliméter vékonyságura nyújtom, kiszaggatom, lekenem elhabart tojással, betöltöm a húsos, zöldséges töltelékkel, ráhajtom a tészta másik felét, majd villával lenyomkodom a széleket, hogy ne nyíljon meg a batyu.

A levest újramelegítem, a tésztabatyukat másfél-két perc alatt készre főzöm, és mindenki örömére tálalom.

Ha elfogytak a batyuk, csészébe öntve, takaróba burkolózva, kanapén kuckózva egy könyv társaságában akár szürcsölni is illik az erőt adó csontlét. Ne bánjuk, hogy itt az ősz, van abban jó is!

Az erő legyen veled!

Share |

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr132336825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jarita 2010.10.01. 21:02:11

Hmm, micsoda ötlet ez a batyu a levesben! A hétvégén mindenképp kipróbálom.

BÜFÉ · http://bufe.blog.hu 2010.10.04. 09:44:44

Jarita, jutott rá idő? Hogy sikerült? Szép napot!

jucóka underguide 2010.11.30. 20:52:56

atyavilág kati, ez zseniálisan hangzik - meg kell csinálnom! de frankón otthagyod fortyogni egy éjszakára?

BÜFÉ · http://bufe.blog.hu 2010.12.01. 18:10:49

ott én, és nem is fortyog, pötyög 80-90 C-on. Ha tartasz a tűztől, beteheted a sütőbe is, akkor még nagyon nézegetni sem kell!
süti beállítások módosítása