BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.09.27. 14:17 BÜFÉ

Borjúborda szőlőkenyérrel, céklahabbal

Címkék: kenyér cékla kékszőlő fozzunk egyutt borjúborda

A Dining Guide, a hónap receptje kiírása inspirál engem. Adott alapanyaggal dolgozni leszűkíti a kört, viszont tágítja az elmét. Tetszik!

Rozé lett itt ma minden. Rózsásra festette a kékszőlő a kenyeret, rózsaszínre sült az omlós borjúborda, és a földes ízű céklahab földes íze mellett élénk színével is örömet szerez.

 

 

Hozzávalók:

A szőlőkenyérhez:

300 g búza kenyérliszt (BL80)

190 g víz

10 g Grappa

120 g kovász

5 g só

1 rúd vanília

150 g kékszőlő

 

Borjúborda

Kacsazsír

 

A céklahabhoz:

200 g cékla (sült, pürésített)

100 g víz

2 db zselatinlap

 

Aprított tárkonylevél

 

Elkészítés:

 A sütőt 52-55 C-ra előmelegítem, hőálló edényben annyi kacsazsírt olvasztok, amennyi ellepi a pálcikás borjúbordámat. Ezalatt a húst bedörzsölöm sóval, majd a zsírba süllyesztem, és 5 órán át abálom.

 A kovászt elkeverem a vízzel, a Grappával, a sóval és a vaníliamagokkal. Hozzáadom az átszitált lisztet, elkeverem, amíg ragacsos tésztát kapok. Tiszta, kiolajozott edénybe teszem, a tészta tetejét is beolajozom, lefedem, 15 percig állni hagyom. Akkor olajozott felületre borítom a tésztát, egyik kezem hüvelykujjával lefogom a tésztát, másik kezemmel magamtól ’eltolva’ nyújtom, lapítom a tésztát. Elfordítom a tésztát, mielőtt a következő, nyújtó, lapító mozdulatot megtenném. Ezt 8-10szer ismétlem, ekkor visszateszem a tésztát a tálba, lefedem, 10-15 percig állni hagyom, majd újra megismétlem a nyújtást, lapítást mint az előzőekben. 10 perc pihenés, újabb nyújtási sorozat. Ekkorra a tészta selymessé válik. Lefedem, 3 órát szobahőmérsékleten kelesztem. Akkor olajozott felületre borítom a tésztát, hosszúkásra húzom, a megtisztított szőlőszemeket ráteszem a tésztára, behajtom az egyik felét, arra a másikat, megint meghúzom a tésztát, ott is betöltöm, óvatosan sütőpapírral bélelt formába teszem a tésztát, újabb 1 órát pihentetem. 220 C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöm, majd további 20-25 percet 190 C-on. Sütés előtt bespriccelem a kenyér tetejét vízzel. Amikor hőfokot váltok, kiveszem a sütőből a kenyeret, kiveszem a formából, és óvatosan visszateszem a rácsra, ekkor újra bespriccelem vízzel, így jó ropogós kérge lesz.

 Az öt óra alatt rózsaszínüre abált húst kiveszem a zsírból, rácsra teszem, hogy az le tudjon csepegni róla, ezalatt pihen annyit a húsom, hogy tálaloshoz szeletelhessem, mégis meleg marad.

 A héjában sütött (vagy csíkokra vágott párolt) céklát pürésítem, sűrű szitán passzírozom, hozzáadom a vizet, fél órát hűtöm. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, amikor megpuhult (kb. 5 perc) a céklapürvel felmelegítve elegyítem, fél literes haszifonba töltöm, 2 patront engedek a szifonba, alaposan összerázom.

 Tálaláskor aprított tárkonylevéllel szórom meg az ételt.

És jóval az elfogyasztás után esett le, hogy az étel akkor lesz tökéletes, ha a kenyeret csíkokra vágva vajon ropogósra pirítom, a hús omlósságához és a hab könnyedségéhez tökéletes lesz a kívül ropogós belül foszlós kenyér....

 

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr742326933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása