Medvehagyma... zöld.. annak is igézően friss, élénk árnyalata.. nedvétől duzzadó levél, ráharapok, és megérkeztem a tavaszba. Kétségtelenül frissen a legélvezetesebb, az agy beindul, ezer dolgot kitalál, a fele megvalósul, és végül visszatérünk a legegyszerűbb felhasználáshoz, ropogós kérgű, foszlós belű, friss kovászos kenyérre jó vajat kenünk, és bőven megszórjuk medvehagymával.
Én még a kísérletező fázisban vagyok, medvehagymából most lepény készült két féle kecskesajttal.
Hozzávalók:
a lepényhez:
- 250g liszt
- 2 tojás sárgája
- 2 ek víz
- 70g szobahőmérsékletű vaj
- 55g hűtőhideg kacsa-/libazsír
- csipet só
a töltelékhez:
- 1 csokor medvehagyma
- 100 ml tejszín
- 1 ek vaj
- 80g natúr, friss kecskesajt
- 50g füstölt kecskesajt
- 5-10g fenyőmag
- só
- bors
A lisztet átszitálom, hozzácsipegetem a vajat majd a zsírt, hozzáadom a sót, és a két tenyerem között összemorzsolgatom az egészet, amíg morzsás állagot vesz fel. Akkor hozzáadom a vízzel elhabart tojássárgákat, és egyenletes állagú tésztát gyúrok belőle. Amikor összeállt a tészta, gombóccá formálom, és folpackba csomagolva hűtőszekrénybe teszem. Fél óra után már használhatom a tésztát. A sütőt 180C-ra melegítem. Kicsit átgyúrom a tésztát, hogy a kézmelegtől formázhatóvá váljon. Kinyújtom, és kivajazott lepényformbába teszem, vagy levehető aljú tortaformába (ha ilyet használok, a forma peremére is jusson a tésztából). 15 percet sütöm az előmelegített sütőben. Ezalatt a medvehagymát megmosom, konyharuhával leszárítom, és 5-6 levél kivételével durva csíkokra vágom. Serpenyőben enyhén megpirítom a fenyőmagot, félreteszem. 1 evőkanál vajat hevítek, egyszer-kétszer átforgatom rajta a felcsíkozott zöldet, leveszem a tűzről hozzáadom a durvára reszelt kecskesajtot, ízlés szerint ízesítem sóval, borssal. A lepényalapot kiveszem a sütőből, egyenletesen szétterítem rajta a medvehagymás keveréket, és 8-10 perc alatt készre sütöm (amint a kecskesajt megolvad, és a tészta pereme aranybarna színt kap, kész). Melegen tálalom. Tálaláskor megszórom a félretett 5-6 levél felcsíkozott friss medvehagymával. Tálaláskor ízlés szerint meglocsolható olivaolajjal... Jó tavaszt!
Amellet, hogy kétségkívűl frissen a legélvezetesebb, a medvehagyma felhasználási módja felsorolhatatlan. Álljon itt néhány példa:
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2010/04/medvehagymas-ricottas-gnocchi.html
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2010/04/kucsmagomba.html
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2009/03/medvehagymas-krumplipure.html
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2010/04/tavaszi-zoldfuszersalata-vajban.html
http://malackaraj.blog.hu/tags/medvehagyma
http://lorien.blog.hu/search?searchterm=medvehagyma&searchmode=or&submit=Keresés
és persze pestót is készíthetünk. Utóbbi a módja, hogy hosszabban tároljuk a medvehagymát. Fagyasztás kizárva, a nedvek azonnal kiszöknek belőle olvasztáskor, és élveszhetetlen massza lesz belőle. Tehát pesto formájában az íze átmenthető későbbi hónapokra, de az igazi tavaszi ressesség csak idényében élvezhető. Toljátok hát, amíg lehet!