Ma van az első nap, amikor úgy érzem, visszatértem... hm, hova is, a valóságba, vagy nem is visszatértem, hanem megérkeztem 2013-ba. Ez az! A most-ba tértem vissza!! Ami kísértetiesen hasonlít arra a most-ra, amiből az ünnepek előtt kiléptem. Nyilván, hiszen az életkörülményeim változatlanok. Nem estem túl számvetésen, ami a múlt év eseményeit illeti, nem is gondolom, hogy ilyesmit lehet, folyamatokban hiszek, amik nem zárulnak le, hanem alakulnak. Egyfajta összegzés zajlik bennem, kép-, illat-, hangemlékek hullámzanak át rajtam, egyesek elmerülésre, mások továbbevezésre késztetnek, végeredményben igyekszem mindtől búcsút venni, elengedni. Combos közhellyel élve sikeres évet zártam, szeretőbb, elismerőbb, nyitottabb, vidámabb, örömtelibb barátja lettem magamnak, így a világnak is. Mégis nehezemre esett elindulni az új évben, mert a két ünnep között számtalan élmény ért. Belül. Kívül roppant kevés, és ezt én hogy élvezem! Belelassultam a létbe, és velem csúszott mindenki, akit szeretek. Utóbbi állítások ellentmondást sugallhatnak, nincs ilyesmiről szó, én vagyok ilyen, lelassulok, bezárkózom, és, ha eljön az ideje nyílok újra, csak időre, dátumra nem megy ez. A lassulás állandóságát, és iménti periodikusság feloldását, ezt szeretném 2013.-ban. Sőt ezt is kívánom mindenkinek! És tudod mit, tudom, hogy jövő ilyenkor, ha megkérdezem az embereket, hogy, hogy teltek az ünnepek, kevesebbekből zuhan majd ki a nagy zabálás és számtalan program emléke, mert hát azt érzi mindenki egy idő után, hogy nem kell már bevinni, csak megemészteni, ami már bent van.
A nyiladozás tegnap hivatalosan megindult, ellenálltam, és mivel távolról elkerült a túlevés, terápiás jelleggel sütit sütöttem tegnap. Szépet, aranyszínűt, illatosat, kedveset, éreztem a tészta állagának változását, és már lassultam volna újra, de a süti nem enged, már jön az illat a sütőből, kikapni, mehet az újabb adag, tágulnak az illatfelhő határai, és én újra itt állok a konyhában, és elfogadom 2013.-at!
NAGYON BOLDOG, SZERETET- ÉS ÖRÖMTELI, RÓZSÁS ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK!
Fahéjas keksz (Snickerdoodles néven számtalan variáció létezik rá angolszász nyelvterületen)
Hozzávalók:
250 g szoba hőmérsékletű vaj
300 g cukor
2 tojás
380 g liszt
2 tk sütőpor
fél tk só
2 cukor : 1 fahéj
Elkészítés:
A sütőt 185 C-ra melegítem. A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a tojásokat. Ehhez a keverékhez szitálom a sóval, sütőporral elkevert lisztet. Kb. 10 grammos golyókat formázok, a fahéjas cukorban alaposan meghengergetem őket (hetet, nyolcat simán be lehet dobni egy nagyobb tálban előkészített keverékbe, és magát a tálat megperdíteni párszor, és mindet szépen, egyenletesen bevonja a fahéjas cukor), és nagy sortávolságot tartva egymás mellé teszem őket. Normál háztartási tepsire 20 db fér ki, ebből a mennyiségből kb. 50 db jön ki. 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm. Amikor a sütőből kiveszem, még puhák, de tudod, a vaj be fogja húzni, 1-2 percet hagyom pihenni, aztán átteszem rácsra, hogy ott hűljön ki.
Fogyasztása:
LASSAN KEVESET EGYÜTT