Újra és újra nekiveselkedem, a gyümölcs egészséges, a gyümölcs jó! Veselkedhetek, de be kell lássam, sosem leszek rendszeres gyümölcs fogyasztó. Nem megy, szénhidrát freak vagyok és kész! A gyümölcsös süteményeket meg pláne ki nem állhatom - szünet, elgondolkodom, van-e egyáltalán valamilyen gyümölcsös süti, ami eltávolíthatatlan nyomot hagyott az ízemlékezetemben...... öööh - NEM!! Talán a cobbler piros bogyós gyümölcsökkel hidegre sikeredett nyári estéken, de százszor inkább valami csokis, valami karamellás...
Most viszont feladat adódott, Magyarországra is megérkezik az Amerikai pite x-edik része. Annál többet, mint, hogy bizonyára szerepel benne almás pite, nem tudok a filmről, megjelenése alkalmából almás pitével - mi egyébbel, ugye...! - lepi meg a forgalmazó az alforgalmazókat. Én ennek elképesztően örülök, mert újra bebizonyosodott, hogy a következetes tagadásnál mindig előrébb visz a nyitottság! Elkészíteni és nyilván kóstolni voltam hivatott egy gyümölcsös süteményt, és lőn... jééézusom, ez iszonyú jó!!! A tészta ropogós, még másnap hidegen is!, a töltelék egyszerű és nagyszerű! A kardamom a tésztában szépen visszavesz a töltelék édességéből, a citromhéj megadja neki a szükséges savasságot, a fahéj meg teszi a dolgát, elbűvöl, és mindez mennyekbe emel.
Hogy a filmet megnézitek-e, Rátok bízom, de a pitét, könyörgöm, ne hagyjátok ki!
Hozzávalók a tésztához (24 cm piteforma / 6 db mini pite forma)
350 g jéghideg liszt
170 g jéghideg vaj
110 g jéghideg kacsazsír
135 g jéghideg víz
2 lapos kanál porcukor
jó csipet só
1 kk frissen őrölt kardamom
Hozzávalók a töltelékhez:
3-5 alma, hámozva, reszelve/darabolva, ki, hogy szereti
3 ek liszt
cukor ízlés szerint, nekem savanyúbb almával (granny smith) karakteresebb lett az íze, és 4-5 ek cukor vált be
1 ek fahéj
1 citrom reszelt héja
Elkészítés
Nem őrültem meg, de, ahhoz, hogy a tészta igazán ropogós, omlós legyen, tényleg fontos, hogy minden hideg legyen, én a lisztet is behűtöttem.
A vajat és zsírt felkockázom (fél cm x fél cm), visszateszem a hűtőbe. Előveszem a behűtött lisztet, hozzáadom a porcukrot, a sót és a kardamomot. Előveszem a vajat és a zsírt, hozzáadom a lisztet, és összerázom. Hozzáadom a vizet és robotgép tésztakarjával morzsás állagúra dolgozom. A tészta két harmadát follpackba csomagolva legalább két órát hűtőben pihentetem. A pite tetejét illetően több lehetőség van, én a hitelesség végett rácsosat készítettem, ehhez a tészta egy harmadát morzsás állagúból formázható, nagyjából homogén tésztává dolgoztam ki. Ez könnyedén megtörténik kezünk melegétől. Ha valaki nem akar tökölni a rácsozással, hagyhatja morzsásan, és csak megszórja a tetejét, vagy az iménti módon összedolgozza a tésztát és befedi a pite tetejét, a fölösleges széleket eltávolítva. Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket, ami annyiból áll, hogy az almát meghámozom, eltávolítom a magházakat, és lereszelem/darabolom/szeletekre vágom, kinek, mi tetszik. Majd összeforgatom a liszttel, a cukorral, a fahéjjal és a citrom héjával. Előveszem a tölteléket, és az alaposan kivajazott piteformába nyomkodom kb. fél cm vastagon, ügyelve, hogy a szélek is szépen kidolgozottak legyenek. A már leírtak szerint elkészítem a tetejét, jöhet a sütés. 220 C -on indítom, 10 perc, majd visszaveszem 190 C-ra, és további 40-50 percig sütöm. Fél óra után érdemes ránézegetni, ha barnul a tetején a tészta/morzsa, akkor tehetünk rá egy darab sütőpapírt, nem barnul tovább, viszont az alja bátran sülhet még tovább.
Aki nagykanállal falja az életet, és minden egyes apró részletét, föltétlen készüljön jóféle vanília fagyival! Azt is érdemes megszórni kevés frissen őrölt kardamommal.