Már miért lehetne csak krumpliból gnocchit gyúrni??? Csupán érdekességből is érdemes próbát tenni, egyéb anyagok alkalmasak-e arra, hogy tészta készüljön belőlük,ha igen, milyen anyaghányad a megfelelő, és melyik lesz a tökéletes! Jó játék, és a tésztáért mindent!!!!
Ez a sütőtökgnocchi befutó lett, készült hozzá csirkemáj, és egy dús narancsos vajmártás.
Hozzávalók:
1 db sütőtök
búza finomliszt
olivaolaj
só
csirkemáj
tej
szegfűszeg
fahéj
szerecsendió
200 g hideg! vaj
1 db narancs héja
0,5 dl narancslikőr
1 dl csirke alaplé
2 ek tejszín
Elkészítés:
A sütőtököt kettévágom, és 150-160 C-os sütőben puhára sütöm. Lehűtöm, kimagozom, pürésítem.
Szegfűszeget, fahéjat felhevíitett serpenyőben kétszer átforgatok, így jobban kiadják ízüket. Annyi tejjel keverem el, amennyi a megtisztított csirkemájat elfed. A máj ázhat akár egy éjszakát is, de 2-3 óra is megteszi.
A tökhöz adok 1 ek olivaolajat sót ízlés szerint és annyi lisztet, amennyit felvesz, homogén tésztát kapok. Nagy lábasban sós vizet forralok. A tésztából hengereket formálok, azokat egyforma méretre szaggatom, és villa lapjával benyomom. Ez el is hagyható, a recék azonban jó szolgálatot tesznek, hiszen a mártás jól oda tud tapadni. A gnocchit a forró vízben addig főzöm, amíg feljönnek a felszínre.
A mártáshoz lereszelem egy alaposan megtisztított narancs héját. A vajat habzásig hevítem, hozzáadom az alaplevet és a likőrt, lassú lángon sziruposra főzöm. Akkor hozzáadom a tejszínt és a narancshéjat, felforralom, és a tűzről levéve kockánként adagolom hozzá a vajat, és állandó keverés mellett eldolgozom.
A májat kiveszem a fűszeres tejből, vajon hirtelen kisütöm, és kész.
És most próbáld meg leírni tízszer, hogy 'gnocchi', és egyszer se kerüljön bele 'y'!