Neked megvan még a Kököjszi és Bobojsza? Nekem, nekünk újra megvan, és a pofám leszakad esténként, Török Sándor jó srác volt, tudott valamit (és milyen keskeny ajka volt!) Hahó Öcsi! Csodálatos utánzások, Csilicsala Csodái, Giligoti, Falatka királysága, és ezek csak az ismertebbek! De nem ajánlok, mindenkinek adottsága van rá, hogy egymásra találjon a neki éppen kedves könyvvel, úgyhogy vissza a Törpékhez...
"Hoztak magukkal persze edényt is meg gyorsfőzőt. Odahaza, a törpebirodalomban ugyanis egy-egy friss harmatcsöppből jóllakik az egész törpeség, hogy kétfelé áll a hasuk tőle. De itt, a nagy munkában, enni kell nekik. Hoztak magukkal aszalt rigófüttyöt egy kis tarisznyában, meg pácolt nyúlnevetést és levesbe való, kockára vágott kolibrisóhajtást. Ezen élnek a törpék, több mint úgy ám!"
Én ilyesmi finomságot nem tudok, túl nagyok, vaskosak hozzá az ujjaim, csináltam hát kakaós csigát.
Hozzávalók számtalan csigához:
650 g liszt
35 g cukor
1 tk só
fél csomag friss élesztő
125 ml krumplipüré
125 ml tej (szobahőmérsékletű)
125 ml tejszín/tejföl/kefír/aludt tej (szobahőmérsékletű)
1 tojás
60 g vaj (szobahőmérsékletű)
Hozzávalók a töltelékhez:
120 g vaj (szobahőmérsékletű
bő 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
bő 4 ek cukor
3 ek melasz/méz
100 g csokoládé (60%) (elhagyható, de minek!)
Hozzávalók a cukormázhoz:
porcukor
tej
Elkészítés:
Elkészítem a krumplipürét. Hozzáadom a vajat, a tejet, a tejszínt/tejfölt/kefírt/aludt tejet, a vajat, a tojást és belemorzsolom az élesztőt.
Egy másik edénybe átszitálom a lisztet a cukorral és a sóval, hozzáadom az élesztős keveréket, és homogén masszává gyúrom. Kiolajozott tálba teszem, letakarom, jó egy óra alatt a duplájára kelesztem.
Ezalatt a töltelékhez való hozzávalókat villával alaposan elkeverem, kivéve a csokoládét, azt késsel felaprítom, számítva rá, hogy akkora csokoládé darabokra lesz módom ráharapni, amekkorára vágom.
Tortaformát (24cm) vagy tepsit kivajazok/sütőpapírral bélelek.
Amikor a tészta megkelt, hosszúkásra, kb fél cm-isre nyújtom. Megkenem a kakaómasszával, megszórom a csokoládéval, és óvatosan, kedvesen feltekerem a tésztát. Igyekszem egyforma méretű hengereket szelni. Ezeket szélüknél találkozva egymás mellé, de nem szorosan (még kelnek rendesen!) teszem a sütőformába. Letakarom, újabb fél órát állni hagyom, a sütőt 190C-ra előmelegítem, vajat csipkedek a csigák tetejére, és fél óra alatt készre sütöm.
6-7 ek porcukrot elkeverek annyi tejjel, amennyi masszává alakítja azt (kb. 1 tk.)
A készresült csigákat jó fél órát hűtöm, mielőtt bőkezűen megcsorgatom a cukormázzal.
Anyaa, a holnapinak mi lesz a címe????