BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.01.26. 17:13 BÜFÉ

Berlin, Du bist so wunderbar!

Címkék: berlin kenyér fozzunk egyutt

Hát gyerekek, Berlinbe el kell menni! Én ennek eleget is teszek, 9 éve legalább egyszer egy évben. Régebben fergeteges partikról meséltem volna, a család intézménye az ilyesmit, ha ki nem is koptatta az életemből, de az igény már nem a régi mértékben feszít. Nem is a gyomrom, ami ide húz, hanem a szívem, az is leginkább röpít. Olyanok élnek itt, akik menthetetlenül és végérvényesen bitorolják szívem egy díszes, bájos szegletét. Én itt nem turistáskodom, nem törekszem arra, hogy minél több újdonság, inger kerüljön a szemem elé, Kreuzberg kerületből általában ki sem mozdulok. Mozdulunk, mert ilyenkor a Barátnőmmel összenövünk, vihogunk, és az élet minden fontos területét kivesézzük. Ez itt a lényeg, az egyedül fontos!

Enni azért kell, mégha a hangsúly nem is ezen van, és azért menet közben nem csak nézek, látok is. Nem kell itt nagyon utazni, a város olyan élhető szolgáltatási infrastruktúrát tart fenn, ami megkíméli a lakosságot a fölösleges vándorlástól. A közel 900 négyzetkilométeren elterülő város 12 kerületre tagolt, ezekben összesen kétmillió lélek pöckölgeti a csermely léptű időt. A kerületeken belül úgynevezett Kiez-ek formálódtak. Nem újkeletű dologról beszélünk, Észak-Németországban, az Elbától keletre már a középkorban kialakult ez a szolgáltatóegységeket tömörítő szerkezet. Egy folyó torkolatánál vagy egy vár közelében egy utcán gyűltek össze a kereskedők, a szolgáltatók, itt lehetett szert tenni mindenre. Ez a logikus és praktikus struktúra fennmaradt napjainkig, a korral haladva már nem falvakat, hanem háztömböket látván el. A Bergmannkiez-ből a lábamat sem kell kietenni, itt jóllakok, kapok, cipőt, ruhát, újságot, táskát, húst, halat, ékszert, amennyiben ilyesmire igényem támad. Nézzétek csak, mik vannak itt...

Ha fagyi, és á la natur, akkor Vanille und Marille a Hagelbergerstrassen! Csak természetes alapanyagokkal dolgoznak, és a fagyi mellett sorbet is szerepel a kínálatban. Mindez márciustól október közepéig. Most akkor zárva??? Nem, fagyi is van, családi kiszerelésben elvitelre, a boltot pedig télire kiadját egy sajtkereskedőnek. Riszpekt Bruder, ezek gondolkodnak!

 

 

Kézművesboltok portáljai kelletik magukat sokfelé, betévedhetek járó-kelőként, de iskolás, óvodás csoportokat is vár ez a gyertyaműhely. Imádott Keresztlányom is a sulival volt itt. Vágod, már elsős a kiscsaj!

De menjünk tovább, mert én már tényleg éhes vagyok, és én itt a dönert sosem hagyom ki, és dönert csak Mustafánál eszem, ezért még a Kiezből is elsétálok a Mehringdammra. Mustafa esküszik a jó minőségű húsra, választásod szerint pakolja azt pirított kenyérpitába vagy vékony tésztalapba, kerül mellé szíve-lelke, grillezett zöldségek és a tetejébe friss kapros túró és citrommal illatosítja mindezt! Nem kenyerem a sorbaállás, de ezt nem hagyom ki!

 

A berliniek egyetértenek velem, és 2011-re is helyet szavaztak neki a Prinz magazin hasábjaira, itt a város legjobb helyeit sorakoztatják fel mindannyiunk örömére. Nézzetek rá a honlapjukra, hiteles és szórakoztató!

http://mustafas.de/

 

Mustafáéktól alig 5 méterre szintén állandó teltházzal üzemel a Curry 36. A currywurst a háború utáni évek szüleménye, 1949 szeptember 4.-én kínálta először Herta Heuwer charlottenburgi talponállójában. A főttkolbászhoz, amit persze jól meg is sütött saját, házi készítésű paradicsomszószát adta, mindezt curryvel és worchestershire szósszal fűszerezte. Hogy a csemege mennyire vált a berlini kultúra szerves részévé, az is bizonyítja, hogy Heuwer Asszony később kialakított konyhája helyén a Kantsrassén 2003 óta emléktábla tiszteleg munkássága előtt. Konkurrenciájával, a Konnopkéval (Schönhauser Allee) szemben, a Curry 36 napkeltéig üzemel.

 

Egy a kérdés, mit oder ohne? Ez arra vonatkozik, hogy béllel vagy anélkül kéred a szajrét.

Ha nem szimpatikus, van ám húspogácsa is, virsli és persze sült krumpli, fehér piros, tehát mit ketchup und mayo.

Apropó 36! Éppen ennyi éve kényezteti a berlini lakosságot a Knofi. Előételei, borai, krémei, pasztái, az olajok, sonkák és kolbászok a Földközi-tenger ízvilágát dicsőítik. A kedvelt találkahelyen, egészen pontosan helyeken (Oranienstrasse, Bergmannstrasse, Dieffenbachstrasse) nem csak bevásárolni lehet, hanem egyszerű bisztrókoszt vagy Kaffe-Kuchen mellett kiszakítani egy cikkelyt az időből, csendben átadni magunkat gondolatainknak, rég nem látott ismerőssel, jóbaráttal megbeszélni, amit jólesik vagy a galériának köszönhetően állandóan változó kiállítást élvezni.

Találtunk egy üzeletet, amit a hozzám hasonló konyhafetisiszta közönség tart el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyönyörű kiegészítők, szerszámok, eszközök, csecsebecsék, és a Jézusom!-szerelmes-lettem-sütő

mellett kíváló ecetek közül lehet válogatni - hoztam is belőlük - párlatok és olajok is kínálják magukat. És egek! Beteljesülni láttam itt az álmomat, kereskedelmi forgalomban vannak itt egy hölgy saját receptjei szerint készült krémjei, pesztói. Édes kis üvegekben sorakoznak a polcokon, csodás cimkével ellátva, hát még szép, hogy bátorítva érzem magam! Az olajakból és ecetekből kóstolót is kaptunk!

szépek ugye?!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az én sokat látott, tapasztalt Barátnőm szerint a Barcomi's sokat veszített régi fényéből, nekem azonban megvan a hely megálmodójának, motorjának és tulajának, Cinthia Barcominak mindhárom szakácskönyve, és bár szakácskönyvből is az első sikeredett neki igazán fantasztikusra, én azért meghajlok előtte!Ez a kávézó is a Bergmannkiez-en van, de Mitte kerületben (a belvár) is képviseli magát egy Deli formájában. Saját pörkölésű kávét főznek, azért olyan nagyon ne bántsuk a helyet!

És úristen! Vagy európai gondolkodású vagyok vagy behatoltak az agyamba, és egy másik álmomat is kivájták onnan! És szóról szóra meg is valósították! A Wohnküche egy incifinci hely, kétasztalos, naponta változó 2 féle főétellel (az egyik mindig vega!), mellé saláta, saját kenyerek, sütemények, és a mottó: friss és kiegyensúlyozott koszt gyorsan, jutányosan! Emellett kizárólag regionális, szezonális alapanyagokkal dolgoznak, olyannyira, hogy a házi limonádé mellett csak regionális italokat tartanak!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De a kedvencem, és álmodhatok-e ekkorát!... az bizony a Soluna Brot und Öl. Hagyományos pékség. Mielőtt bárki lesajnálná őket a 'hagyományos' jelzőért, ezt a lelkemben megbúvó legnagyobb tiszteletem iratta ide velem! 8-10 féle kenyerük van, csakis kovászos kenyerek, és mellé az édesek, a briós, a kókuszos-aszalt barackos, de szaggatnak tésztából lelket, ami zsemleméretű kenyérke, durva sóval, köménnyel megszórva, mártogatni való egész vékony kenyérroppancs, az üzletbe épített kemencében sülnek a drágák! És, ezen már nem is csodálkozom, itt is vannak saját pesztók, amiket egy könyöklőre kikészített kis tálkán kínálnak kóstolásra! Bekéredzkedtem a sütödébe, kaptam is rá ígéretet, hogy hétfőn, ha a hátsó szekcióba nem is nyerhetek betekintést (a rendkívül szigorú higiéniai előírásokra való tekintettel, bár érzésem szerint inkább a szakmai titoktartás volt a vezérelv), de mesélnek nekem a hely történelméről, működéséről. Hétfőn aztán díszbe öltöztetett lelkemmel együtt jól lepattintott a lengyel akcentusú kiszolgáló hölgy, nem tehetett róla, a Főnökasszony utasította őt így, de biztatott, jelentkezzek be bátran, emailben, akkor fogadnak. Hát gyerekek, én bejelentkezem, ha ez kell, jövőre újra megpróbálom!

 

 

 

A sor nem itt kezdődik, és nem itt fejeződik be, szerény, szívemnek annál kedvesebb felhozatala ez Berlinnek, ahhoz képest, amit még nyújtani tud!

Also ab nach Berlin!

De addig is emitt Nektek egy szuper rövidfilm egy kóreiai-amerikai hölgytől, aki currywurstos könyöktámasz mentén mutatja meg Berlint. Aki figyel megtalálja benne a Curry 36-ot és a Konnopkét is, meg persze Berlint smink nélkül, ahogy az ottélők látják.

http://www.spike.com/video/best-of-wurst/2677478

Share |

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr32615837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása