Tudod, mi történt?! A Momentánosok megnyitották a saját színházukat! Nem ismered őket? Menj el nézd meg! És tudod, még mi történt?! Én, vagyis a BÜFÉ is kényeztethette a kedves vendégeket! A kíváló (az alagsorba lehallatszó röhögésből ez derült ki!) előadás után Bartha Melinda szakács, cukrász isteni házi süteményei mellett kínálhattam bagettet, friss kalácsot, krémeket, pesztókat, süteményeket. Óriási élmény volt! Köszönöm a lehetőséget, és a sok segítséget! Ahogy ígértem, a céklás, csokis kalács receptje, ezt szerettétek sokan :)
Hozzávalók:
625 g búza finomliszt
0,5 tk só
50 g porcukor
1 db tojás (+1 sárgája a kenéshez)
63 ml növényi olaj
275 ml langyos víz
21 g friss élesztő
csipet cukor
1 tk vanília esszencia / 1 rúd vanília magjai
1 közepes fej cékla
100 g fekete csokoládé
50 g cukor
60 g vaj
mák
Elkészítés:
A céklát megmosom, 150 fokos sütőben kb. fél óra alatt héjában megsütöm. Félreteszem hűlni.
Az élesztőt elmorzsolom a csipet cukorral a langyos vízben, félreteszem. Keverőtálba szitálom a lisztet a porcukorral, hozzáadom a sót. Az élesztős keverékben elhabarom a tojást, hozzáadom az olajat. A lisztes keverékhez adom az élesztőset, és elegyítem a tésztát. Addig gyúrom, míg gyönyörű, illatos, egyenletes, selymes tésztává válik. Érdemes gyúrásnál egy keményebb habkártyát kéznél tartani, segítségünkre van mind abban, hogy a keverőtál falára tapadt lisztet, nedves alapanyagok lekotorjam, és maradéktalanul a tésztám részévé váljanak az összetevők. Vékonyan kiolajozom a keverőtálat, és a tésztagombócot beleteszem, lefedve 45-60 perc alatt a duplájára kelesztem.
Ezalatt meghámozom, és apró kockákra vágom a sült céklát. A csokoládét is apróra töröm, de használhatunk csokicsipszet is, abból én a kisebbet venném. Kimérem a cukrot és a vajat.
Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, és hoszzúkásra, kb. fél centisre nyújtom. A hosszákás tésztalapot 3 egyforma részre vágom. A három részen egyenlő arányban szétterítem a céklát, majd a csokit, és ezen a ponton muszály közelről megszagolni az egészet!!!!!!!! A csokoládé és a cékla földesédes illata vegyül a nyers kalács selyemvanília illatával! Megszórom a cukorral, végül rácsipkedem a vajat. A tésztalapokat óvatosan feltekerem, a tészta végeit jól betapasztom, a tészta szélét is jól odatapasztom a tésztahurkához. A három egyforma hosszú és egyforma vastagságú tésztahurkait végeiknél összefogom, összetapasztom, és megfonom a kalácsot. Végeit befordítom a kalács alá, óvatosan átteszem a tepsibe, aki tart ettől a mozdulattól, akár a tepsiben is fonhatja, a sütőpapírt egyik esetben se felejtsük el. Letakarva fél órát állni hagyom.
A sütőt 180 C-ra előmelegítem, 1 tojás sárgáját kikeverem 2 ek vízzel. Amikor a kalács megkelt, megkenem a tojásos keverékkel, és fél óra alatt aranybarnára sütöm. Rácson hűtöm.
Finom lesz, bizony!