BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.11.02. 10:43 BÜFÉ

Céklás, csokis kalács

Címkék: kalács cékla fozzunk egyutt céklás kalács

Tudod, mi történt?! A Momentánosok megnyitották a saját színházukat! Nem ismered őket? Menj el nézd meg! És tudod, még mi történt?! Én, vagyis a BÜFÉ is kényeztethette a kedves vendégeket! A kíváló (az alagsorba lehallatszó röhögésből ez derült ki!) előadás után Bartha Melinda szakács, cukrász isteni házi süteményei mellett kínálhattam bagettet, friss kalácsot, krémeket, pesztókat, süteményeket. Óriási élmény volt! Köszönöm a lehetőséget, és a sok segítséget! Ahogy ígértem, a céklás, csokis kalács receptje, ezt szerettétek sokan :)

 

Hozzávalók:

625 g búza finomliszt

0,5 tk só

50 g porcukor

1 db tojás (+1 sárgája a kenéshez)

63 ml növényi olaj

275 ml langyos víz

21 g friss élesztő

csipet cukor

1 tk vanília esszencia / 1 rúd vanília magjai

 

1 közepes fej cékla

100 g fekete csokoládé

50 g cukor

60 g vaj

 

mák

Elkészítés:

A céklát megmosom, 150 fokos sütőben kb. fél óra alatt héjában megsütöm. Félreteszem hűlni.

Az élesztőt elmorzsolom a csipet cukorral a langyos vízben, félreteszem. Keverőtálba szitálom a lisztet a porcukorral, hozzáadom a sót. Az élesztős keverékben elhabarom a tojást, hozzáadom az olajat. A lisztes keverékhez adom az élesztőset, és elegyítem a tésztát. Addig gyúrom, míg gyönyörű, illatos, egyenletes, selymes tésztává válik. Érdemes gyúrásnál egy keményebb habkártyát kéznél tartani, segítségünkre van mind abban, hogy a keverőtál falára tapadt lisztet, nedves alapanyagok lekotorjam, és maradéktalanul a tésztám részévé váljanak az összetevők. Vékonyan kiolajozom a keverőtálat, és a tésztagombócot beleteszem, lefedve 45-60 perc alatt a duplájára kelesztem.

Ezalatt meghámozom, és apró kockákra vágom a sült céklát. A csokoládét is apróra töröm, de használhatunk csokicsipszet is, abból én a kisebbet venném. Kimérem a cukrot és a vajat.

Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, és hoszzúkásra, kb. fél centisre nyújtom. A hosszákás tésztalapot 3 egyforma részre vágom. A három részen egyenlő arányban szétterítem a céklát, majd a csokit, és ezen a ponton muszály közelről megszagolni az egészet!!!!!!!! A csokoládé és a cékla földesédes illata vegyül a nyers kalács selyemvanília illatával! Megszórom a cukorral, végül rácsipkedem a vajat. A tésztalapokat óvatosan feltekerem, a tészta végeit jól betapasztom, a tészta szélét is jól odatapasztom a tésztahurkához. A három egyforma hosszú és egyforma vastagságú tésztahurkait végeiknél összefogom, összetapasztom, és megfonom a kalácsot. Végeit befordítom a kalács alá, óvatosan átteszem a tepsibe, aki tart ettől a mozdulattól, akár a tepsiben is fonhatja, a sütőpapírt egyik esetben se felejtsük el. Letakarva fél órát állni hagyom.

A sütőt 180 C-ra előmelegítem, 1 tojás sárgáját kikeverem 2 ek vízzel. Amikor a kalács megkelt, megkenem a tojásos keverékkel, és fél óra alatt aranybarnára sütöm. Rácson hűtöm.

Finom lesz, bizony!

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr612415513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása