Ez a torta attól őszi, hogy most ősz van, idénye a sütőtöknek és a dió is friss. Hasonló eredményhez jutunk, ha krumplival, édesburgonyával vagy cukkínivel készítjük. Módfelett tartalmas, és akár egy hétig is elállna, ha a családom nem falná fel 2 nap alatt...
Hozzávalók:
450g sós vízben főtt, pürésített sütőtök
4 tojás
480g búza finomliszt
450g cukor
2,5 dl mogyoróolaj (ha nincs kéznél, az étolaj is jó)
0,8 dl whiskey
2 dl kefír (nem az, ami kicuppan a műanyagpohárból, a lágy, kaukázusi)
180g fekete csokoládé
2 teáskanál vaníliakivonat (én egy süteményszirupot szoktam készíteni: rum+barna cukor+vaníliarúd félbevágva, néhány nap összeérés után használható)
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
jó csipet só
1,5 tk fahéj őrölt
0,5 tk szerecsendió őrölt, 0,5 tk szegfűszeg őrölt
Szirup:
150g barna cukor
60g vaj
1 dl whiskey
Diógrillázs:
cukor
dió
Elkészítés:
Elkészítem a diógrillázst. A cukrot beleöntöm a lábasba, és nem nyúlok sem a lábashoz, sem fakanállal nem piszkálgatom a cukrot, majd ő teszi a dolgát. Alacsony hőfokon érdemes, és azon sem változtatok, hanem megvárom, míg szépen aranybarnára olvad. Eközben a diót enyhén megpirítom serpenyőben. A megpirított diót hozzákeverem a cukorkaramellhez, és vagy fémtálcára terítem vagy egyszerűen egy teflon serpenyőben félreteszem hűlni.
Az sütőtököt megsütöm, kikanalazom a húsát a héjából, hagyom kihűlni, botmixerrel pürésítem.
Sütőpapírral bélelem a tortaformát (tipp: ha egy-egy pötty vajat teszek a karikára, a papír vígan ottmarad)
A lisztet átszitálom a sütőporral, a szódabikarbónával félreteszem.
A csokoládét kimérem, felaprítom, félreteszem.Bekapcsolom a sütőt, 180C-ra állítom.
A tojást habosra verem a cukorral, hozzáadom az olajat, majd a whiskey-t, majd a tökpürét. A masszához adom a fűszereket (só, szerecsendió, fahéj). Hozzákeverem a lisztes keveréket, majd a kefírt. Végül alákeverem a csokoládéforgácsot. És mehet az egész massza a tortaformába, az pedig a sütőbe. A sütési idő 75-85 perc sütőtől függően, a tűpróba a biztos.
Most összemelegítem a sziruphoz a hozzávalókat. Kb. 40 perc sütés után kiveszem a tortát (a sütőajtót nem felejtem becsukni, ne szökjön ki a hő!), és a tetejét meglocsolom a sziruppal. Nem öntöm rá az egészet, annyit, hogy kb. 2 ml vastagon ellepje a tetejét. Utóbbi műveletnél az történik, hogy a whiskey-s, tejszínes cukorszirup kellemesen beledolgozza magát a tortába, viszont a tetején is marad annyi, hogy a sütés végére karamellizálódik.... A maradék szirupot majd a kész tortára öntöm, kb. fél órával azután, hogy kivettem a sütőből. A lábasban maradjon még 2-3 evőkanálnyi szirup, hogy a diógrillázsomat rögzíteni tudjam.
Előveszem a diógrillázst, éles késsel (vagy gépi aprítóval) felaprítom. A kihűlt tortámat körbe bekenem a maradék cukorsziruppal, és ügyes mozdulatokkal körbedobálom a diógrillázzsal. És lőn torta. Lehet hozzá tolni vaníliafagyit.