Nálunk a csokoládé mindjárt a levegő és a víz mellett áll a kamrában, létfontosságú elem. Én képzem a kivételt, én viszont imádok vele dolgozni, végignézni, milyen állapotváltozásokon tud keresztülmenni a csokoládé. Kicsit bosszant ugyan, hogy a nyers tészta felét elcsipegetik, mire a formába kerül az anyag, de, aztán az arcukat nézni, ahogy minden pórust kitágít az öröm... csokoládé..... mámor...
Hozzávalók:
315 g búza finomliszt
fél csomag friss élesztő
15 g kakaópor
10 g kávé (frissen őrölttel finomabb, mint Nescafé-val, bár evvel, gondolom, nem mondtam újat)
180 ml langyos víz
1 tojás
1 ek méz
90 g vaj
100 g fekete csokoládé
50 g tejcsokoládé
csipet só
kenéshez:
1 tojás
1 tk tejszín/tej/víz
Elkészítés:
A kétféle csokoládét felaprítom, félreteszem. A tojást, az élesztőt, a mézet és a sót elkeverem a langyos vízben, félreteszem. A lisztet, a cukrot, a kakaót és a kávét nagy keverőtálban elegyítem, majd hozzáadom a tojásos vizet és a vajat és homogén tésztát gyúrok belőle. Amikor a tészta összeállt, hozzáadom az aprított csokit, gombócot formálok a tésztából, és másfél-2 óra alatt duplájára kelesztem. A sütőt 200C-ra előmelegítem, kikeverem a kenésre szánt tojást tejszínnel/tejjel vagy vízzel, félreteszem. A tésztából 5-6 egyforma méretű gombócot formálok, ezeket cikk-cakk vonalban egymás mellé teszem egy kenyérformába, majd újabb fél-1 órát letakarva kelni, pihenni hagyom. Majd megkenem a kenyeret a tojásos eleggyel, és 10 percig sütöm. Majd lehúzom a hőmérsékletet 180C-ra, és további 30 percet sütöm. 18-10 percet pihenjen a formában, majd rácson teljesen kihűtöm.
Ez egy jó kis C. Barcomi recept csokifüggőknek! Egyetek, vegyetek!!! :)