Hétfő este Budapest legkedveltebb főzőiskolájában jártam Szegál Viktor Fúzió vagy Konfúzió című 3 órás tanfolyamán. Alábbi előételhez ez az este adta az ihletet. Fogyasszátok szeretettel!
Hozzávalók pirog tészta:
2 db tojás
200 g búza finomliszt
2 ek kefir
csipet só
csipet kurkuma
olaj sütéshez
+ 1 db tojás jól elhabarva kenéshez
Elkészítés:
A hozzávalókból szép, homogén tésztát gyúrok, (Házi fött tésztához is ezt az alapot készítem, csak kefir helyett tejfölt vagy olivaolajat használok!) gombócot formálok belőle, folpackba csomagolom, és félreteszem pihenni. Jöhet a töltelék.
Hozzávalók pirog töltelék:
120 g csirkemáj
120 g csirkecomb
100 g lila káposzta
50g sárgarépa
1 db kisebb fej vöröshagyma
fél marék aszalt szilva
1 kisebb vörös chili kimagozott, apróra szeletelt húsa
Só
Szecsuáni bors
Vaj sütéshez
Elkészítés:
Minden összetevőt finomra aprítok, apróra vágok. Vajat hevítek, lepirítom a hagymát, rajta a májat és a combot, majd a zöldségeket teszem rá, rögtön jöhetnek a fűszerek is, összepárolom, félreteszem hűlni.
Jöhet a mártás.
Hozzávalók tamarind mártás:
150 g édes tamarind
2 tk friss reszelt gyömbér
50 g cukor
1 tk tamarind paszta (ez áll az eredeti receptben, nekem ilyenem nincsen, úgyhogy balzsamecet, vörösbor, cukor 1:1:1 arányban kiforralva készült szirupot használtam)
250 ml zöldség alaplé
1 db friss kaffir lime levél
Só
Szecsuáni bors
Vaj
Elkészítés:
Édes tamarindot vagy egész gyümölcs formában vagy hámozott, magozott, tömbbé formált csomagolásban vagy szárazon vásárolhatunk. Én a magozott, hámozott tömböt vettem.
A tamarindot nagyobb darabokra vágom, mehet a hevített serpenyőbe, hozzáadom a cukrot, az alaplevet, a fűszereket és az itt-ott megtört (hogy kijöjjön az íze) lime levelet. Kb. 20 percig főzöm, állandó kóstolás mellett beállítom a nekem tetsző ízesítést. Amikor elkészült, sűrű szitán átpasszírozom, egy evőkanál vajjal fényesítem.
A tésztámat kicsomagolom, lisztezett felületen vékonyra! nyújtom. Szúróformával (akár pohárral) egyforma méretű köröket vágok, minden pár egyikét lekenem az elhabart tojással. Közepére halmozom a kihűlt tölteléket, majd ráteszem a tésztakör párját. Ügyesen, óvatosan összenyomkodom a párnácska széleit, majd villával is körbenyomkodom, így a töltelék biztosan ott marad, ahova szántam. Annyi olajat hevítek, hogy a párnácskákat ellepje, és a felforrósított olajban kisütöm a pirogokat. A meleg mártással tálalom. Jó étvágyat, jó fúziót!