Elfáradtam. Fáraszt a hideg, az időjárás kiszámíthatatlansága, tulajdonképpen akárhogyan tekerem, magamat fárasztom. De a Lányok reggel megmutatták, hogyan érdemes….. Háromnegyed ötös kelést semmiképp sem megemésztve szakadó esőben indultunk a bölcsibe. Esőkabát, gumicsízma, és a nap sztárja: esernyő! Páros lábbal ugrás a pocsolyába, és a kis piros ernyő alól vihog a már pöttymentes, a nagy zöld alól meg a még pöttyös Lány. Mindegy mi van, úgyis az van, ami van, hogy ez engem hogy érint, már az én dolgom.
Most már jókedvem van, de a meleg, vajas, telt ízű, őszt idéző risotto még emelheti a hangulatot.
Hozzávalók:
Árpagyöngy (gersli)
Zöldségalaplé (vagy húsleves)
Vaj
Tejszín
Mascarpone
Cékla
Karalábé
Sárgarépa
Elkészítés:
Az árpagyöngy nem fő annyira puhára, mint a hagyományos rizottókhoz használt Arborio, kerek szemű rizs. Telt gabonaíze viszont rendkívül meggyőző. És jóval több folyadék felvételére képes.
Az arányok számolásánál figyelembe veszem, hogy az árpagyöngy akár háromszorosára is duzzadhat. Egy bögrényihez legalább 3,5-4 bögre folyadékot veszek.
A céklát, a karalábét és a répákat egészben, hámozatlanul beteszem a sütőbe 130 C-on remekül megsülnek egy óra alatt. Amikor kihűlt, meghámozom, egyforma szeletekre vágom őket.
Az árpagyöngyöt enyhén hevítem serpenyőben, majd felöntöm annyi zöldséglével, amennyi ellepi, mehet rá egy kanál vaj. Amikor felszívta a folyadékot, mehet a következő adag lé, kis tejszín, kis kóstolás, kis lé, kis vaj, kis kóstolás, kis tejszín…. amíg tetszésünk szerinti állagot eléri. Akkor keverek hozzá egy jó kanál mascarponét, és késznek tekintem.
A felszeletelt zöldségeket serpenyőben, kevés vajon enyhén megpirítom, és a kitálalt rizottóra halmozom.
Figyelem! A céklát külön serpenyőben pirítsuk, különben minden lila lesz!
Más zöldségekkel is próbálható!
Jó étvágyat, jó kedvet!