BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.06.01. 14:56 BÜFÉ

Árpagyöngyrizottó sült zöldségekkel

Címkék: zöldség rizottó árpagyöngy fozzunk egyutt

Elfáradtam. Fáraszt a hideg, az időjárás kiszámíthatatlansága, tulajdonképpen akárhogyan tekerem, magamat fárasztom. De a Lányok reggel megmutatták, hogyan érdemes….. Háromnegyed ötös kelést semmiképp sem megemésztve szakadó esőben indultunk a bölcsibe. Esőkabát, gumicsízma, és a nap sztárja: esernyő! Páros lábbal ugrás a pocsolyába, és a kis piros ernyő alól vihog a már pöttymentes, a nagy zöld alól meg a még pöttyös Lány. Mindegy mi van, úgyis az van, ami van, hogy ez engem hogy érint, már az én dolgom.

Most már jókedvem van, de a meleg, vajas, telt ízű, őszt idéző risotto még emelheti a hangulatot.

 

Hozzávalók:

Árpagyöngy (gersli)

Zöldségalaplé (vagy húsleves)

Vaj

Tejszín

Mascarpone

Cékla

Karalábé

Sárgarépa

 

Elkészítés:

Az árpagyöngy nem fő annyira puhára, mint a hagyományos rizottókhoz használt Arborio, kerek szemű rizs. Telt gabonaíze viszont rendkívül meggyőző. És jóval több folyadék felvételére képes.

Az arányok számolásánál figyelembe veszem, hogy az árpagyöngy akár háromszorosára is duzzadhat. Egy bögrényihez legalább 3,5-4 bögre folyadékot veszek.

A céklát, a karalábét és a répákat egészben, hámozatlanul beteszem a sütőbe 130 C-on remekül megsülnek egy óra alatt. Amikor kihűlt, meghámozom, egyforma szeletekre vágom őket.

Az árpagyöngyöt enyhén hevítem serpenyőben, majd felöntöm annyi zöldséglével, amennyi ellepi, mehet rá egy kanál vaj. Amikor felszívta a folyadékot, mehet a következő adag lé, kis tejszín, kis kóstolás, kis lé, kis vaj, kis kóstolás, kis tejszín…. amíg tetszésünk szerinti állagot eléri. Akkor keverek hozzá egy jó kanál mascarponét, és késznek tekintem.

A felszeletelt zöldségeket serpenyőben, kevés vajon enyhén megpirítom, és a kitálalt rizottóra halmozom.

Figyelem! A céklát külön serpenyőben pirítsuk, különben minden lila lesz!

Más zöldségekkel is próbálható!

Jó étvágyat, jó kedvet!

 

 

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr352047996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása