Most, hogy végre kitört a tavasz, minden új, még a krumpli meg a hagyma is! Igyekszem visszafogni magam, és nem mindent megvenni, ami újonnan bújt ki a földből. A krumplinak nem is akartam ellenállni. Gyerekkoromban a rádiókabaré mellé hétfő esténként általában hajába’ sült krumpli dukált, sok vajjal, csipet sóval. A szokás, ha nem is hétfőnként, és rádiókabaré nélkül, de a nagy tál süteményillatú sült újkrumplit körbeülni, vajjal buzgón kenegetni, átöröklődött saját családomra is.
Hozzávalók:
Újkrumpli (természetesen régivel is működik!)
Vaj
Só
Elkészítés:
A közel egyforma méretű krumplikat alaposan megmosom, megtörlöm. Hosszában kettévágom őket, és sütőlapra teszem őket a vágott felükkel felfelé. 180C-on 20-30 perc alatt ropogósra sütöm őket.
Még melegen a legfinomabb, és jó minőségű vaj, kevés frissen őrölt só bőven elég hozzá.
Akinek a forró, süteményillatú, kívül ropogós, belül puha krumplihoz nem lenne elég a vaj, készíthet hozzá pestókat, fűszervajakat.
Újhagymapestó
Hozzávalók:
Újhagyma
Kesudió
Parmezán sajt
Olivaolaj
Elkészítés:
Az újhagymát felkarikázom, a parmezán sajtot durvára reszelem, az összetevőket arra alkalmas edényben botmixerrel pürésítem. A pestót krémsajttal is elegyíthetjük.