Nem eszünk gyakran húst, ez az én kitartásomnak (erőszakosság? J ) köszönhető. Szeretem tudni, mit eszem, főleg, ha húsról van szó. Ezenkívül 1 éves gyakorlati időm alatt a Cactrus Juice étteremben gyakran került sor rá, hogy este 11 után került elém több 10kg vegyes hús feldolgozásra. Hártyázni, csontozni, szeletelni, pácolni… Bármikor, de az estének ezen szakában, ilyen mennyiségű nyers hús láttán az ember alaposan elgondolkodik, hogyan is kerül az az asztalra!
Ajánlom, hogy piacon paktáljatok le Nénikkel, Bácsikkal, ha már hús, legyen boldog hús!
Hozzávalók:
4 db csirkecomb (ill. tetszőleges részei a csirkének)
2 fej vöröshagyma
1 kanál kacsazsír (vaj is jó)
fehérbor
1 citrom héja nagyobb darabokban
nagy csokor kakukkfű
kevés rozmaring
tejföl
Körethez:
1 kg burgonya (érdemes kisebb darabokat válogatni, ha csak nagyobb van, azokat negyedeljük)
kevés kacsazsír
kevés búzadara
só
Elkészítés:
A meghámozott, felcikkezett burgonyát sós vízben puhára főzöm. Mivel utána még majd egy órát sütöm, ne legyen teljesen puha, különben szétesik. A sütőt 220C-ra előmelegítem, a burgonyát leszűröm, és kb. 2ek búzadarában óvatosan átforgatom. Az előmelegített sütőben a tepsiben felforrósítom a kacsazsírt, és a búzadarás burgonyákat beleforgatom, és kb. 1 óra alatt készre sütöm. 10-15 percenként érdemes megrázogatni a tepsit, hogy a krumplik minden oldala szép aranybarnára, ropogósra süljön.
A csirkét megmosom, tetszőleges darabokra vágom. A felhevített zsírban a finomra vágott hagymát megpirítom, majd felöntöm borral (kb. annyi bort használjunk, amennyi a kívánt mennyiségű csirke, hagyma és fűszerek keverékét kb. félig lepi el). Hozzáadom a csirkét, a zöldfűszereket, és az alaposan megmosott citrom héját. Fedő alatt párolom. Amikor zsírjára pirul, újra felöntöm borral. Készre párolom. Akkor kiszedem a csirkéket, a citromhéjat, és a fűszerágakat. A szószt ízlés szerint tejföllel behabarom. Tálaláskor én szeretem megspriccelni kevés citromlével, a forró, mérhetetlenül ropogós, belül vajpuha krumpli, a fűszerek, a csirke és a citrom illata együtt mennyei.
Ha kerülöd a húst, készítsd el a krumplit, a sütéshez adj hozzá rozmaringot, és enyhén citromos vagy fokhagymás tejfölt adj hozzá.....