És megint egy kenyér! Rengeteget kísérleteztem avval, hogy kenyereim vastag, ropogós kérgűek legyenek. A titok nyitjára véletlenül jöttem rá. Annyi az egész, hogy a sütési idő közepe táján be kell spriccelni vízzel!
Hozzávalók:
350g rozsliszt
270g búza finomliszt (lehetőleg BL80)
15-20g friss élesztő
15g só
csipet cukor
340ml langyos víz
igény szerint magvak
Elkészítés:
A langyos vízhez adom a csipet cukrot, és megfuttatom benne az élesztőt, félreteszem. A liszteket átszitálom. Hozzáadom a sót és az élesztős keveréket. Homogén masszává gyúrom, és letakarva, meleg helyen kelni hagyom 1,5 órát. A tésztagombóc egyik felét a munkalapra kiszórt magvakba mártom, majd cipót formálok belőle. Fél órát letekarva állni hagyom. A sütőt előmelegítem 230C-ra, és hőálló edényben vizet teszek az aljára. A tésztát 10 percig 230C-on, majd 15 percig 200C-on, végül 25 percig 170C-on készre sütöm. Hogy finom, vastag, ropogós kérge legyen, fél óra sütés után belocsolom vízzel a kenyér tetejét. Hátradőlök, és várom a csodát. Én mindig onnan tudom, hogy kész, hogy megjelenik a levegőben a kenyér illata....