BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.04.28. 14:04 BÜFÉ

Coq au vin pirított nudlival

Címkék: bor kakas coq au vin nudli fozzunk egyutt

 A klasszikus francia fogás neve egészen pontosan kakast takar borban, kakas híján friss tanyasi csirkecombból készítettem. Így sem volt rá panasz.

 

Hozzávalók 7 egész csirkecombhoz:

- 7 egész csirkecomb (az egyszerűbb kezelhetőség és tálalás jegyében válasszuk őket alsó és felső combra)

- 80g vaj

- 6 kisebb fej vöröshagyma

- 6 nagyobb gerezd fokhagyma

- 170 g szalonna (nem füstölt!)

- 20 fej gomba (champion)

- 1,5 ek liszt

- 1,5 ek passzírozott paradicsom

- 1,5 ek cukor

- 700 ml húsleves

- 400 ml vörösbor

 

Hozzávalók nudlihoz:

- 1 kg sós lében főtt hámozott, áttört burgonya

- 4 tojás sárgája

- liszt, amennyit fölvesz (kb. 300g)

- 80g kacsa/libazsír

- 1 kk só

 

Veszem a vaj felét (40g), és a sózott, borsozott combokat minden oldalukon aranybarnára pirítom. Ezalatt csíkokra vágom a szalonnát. A csirkékhez adom a hagymákat egészben vagy felezve, a fokhagymákat zúzva, majd a szalonnát. Addig sütöm így együtt őket, amíg a szalonna kicsit kiereszti a zsírját, színt kap, ez kb. 10 perc. Akkor hozzáadom a megtisztított gombafejeket, a kisebbeket egészben, a nagyobbakat felezve, és addig párolom (fedő alatt!), amíg a gomba levet enged (Kb. 10-13 perc). Ezalatt a lisztet csomómentesen elkeverem a bor egy kis részével, fokozatosan hozzáadom a többi bort, a húslevest, a paradicsompürét és a cukrot. Felforralom, és a párolólevemet a csirkés egyvelegre öntöm. Együtt is felforralom, majd a hőfokot leveszem annyira, hogy csak gyöngyözzön a párolólevem. Addig párolom, amíg a csirkék finom puhák lesznek.

Ha az alaplevet sótlannak érezzük, akkor se sózzuk, mert a csirke maga nem lesz sótlan, hiszen pirítás előtt megsóztuk, az alaplevet meg be fogjuk forralni.

Amikor készre párolódott, a csirkéket és a zöldségeket, a szalonnát kiveszem, a levet összeturmixolom a maradék (40g) vajjal. Kicsit beforralom, hogy jó sűrű szaft legyen, most lehet, ha kell, utána sózni, borsozni, és a még meleg csirkére és zöldségekre öntöm.

 

Miközben a csirke párolódik (jó 1 óra), ezalatt előkészítem a nudlit. Minden összetevőt összegyúrok, majd lisztezett felületen 1,5-2 cm átmérőjű hurkákat formálok, és azokat 4-4,5 cm hosszú darabokra vágom. Eközben már egy nagy fazékban bő vizet forralok, és a nudlikat lobogó vízben kifőzöm (akkor vannak kész, amikor feljönnek a víz felszínére). Leszűröm öket, tálás előtt vajat hevítek és aranybarnára pirítom őket. A nudlit akár előre is elkészíthetem, akkor leszűrés után hideg vízzel átöblítem, és kevés olajjal átforgatom őket, hűtőben elvan 4-5 napig.

 

A pirított, belül vajpuha nudlit tunkolni a vörösboros, húsos testes szószba, mellette olvad a hús a szájban, ó, akkor már nem is bánom, hogy kint esik...

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr211959139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása