A füge-brie párosítás nem újkeletű, és sokoldalúan felhasználható. Árkategóriáját tekintve nem egy olcsó dolog, mivel egy jó minőségű Brie sajtnak elkérik az árát, viszont nem kell belőle sok! A füge pedig, számomra érthetetlen módon még magyarországi szezonjában is magas árkategóriás gyümölcs. Pedig nála erotikusabb, mézesebb, laktatóbb gyümölcsöt keveset ismerek.
Hozzávalók:
100g sajtkrém (mascarpone/házi/bolti vajkrém - utalás a krémek, kencék, mártogatósok c. poszt ide vonatkozó tartalmára)
50g Brie
1 közepes füge
10-15g zellerszár
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű Brie sajtot megfosztom kérgétől, és alaposan összedolgozom a szintén szobahőmérsékletű sajtkrémmel. A fügét és a zellert egyenlő méretű kis kockákra vágom, és először a zellert, majd óvatosan a fügét elkeverem a krémmel.
Kenyéren, kalácson egyaránt megtalálja a helyét, de ha friss, hűs zellerszárral tunkolom, abból sincs baj.

Aki a sós vonalat kedveli, evvel a krémmel kíválóan megágyazhat egy szép szelet pármai sonkának.
Mézzel megcsorgatva desszertként vagy uzsonnaként is elfér.