Nudli! Magában vagy köretként, mákkal, dióval, főzve, főzve-pirítva, legyél bármilyen, Nudli, szeretlek! És még nem találkoztam olyannal, aki ne szerette volna! Te próbáltad már?
Hozzávalók:
1 kg főtt, hámozott burgonya
4 tojás sárgája (a fehérje kíváló lesz habcsókhoz!)
80 g kacsazsír
liszt, amennyit felvesz
só, ízlés szerint
Elkészítés:
A tisztított, hámozott krumplit puhára főzöm, kihűtöm, és krumplinyomón átnyomom. Hozzáadom a zsír és a tojás sárgákat, a sót és folyamatosan adagolom hozzá a lisztet. Annyi liszt kell hozzá, amennyitől jól gyúrható, nyújtható tésztává válik a massza, leválik a kézről. Vizet teszek fel forrni, jó sokat, hadd úszkáljanak kedvükre a nudlik. Lisztezett felületen nem egészen 1 cm átmérőjű hosszú hurkákat sodrok 2-3 cm-enként szaggatom. A lobogó, sós vízbe teszem, addig főzöm, amíg feljön a víz felszínére, mehet a vízbe a következő adag. Ha másnap szeretném felhasználni, hideg vízben átöblítem kevés olajjal megcsepegtetem, kézzel elkavarom, jusson mindenhova az olajból. A nudlik így nem tapadnak össze.
Egek, szénhidrát, megőrülök érted....