Amióta megszületett a céklás kalács, újabb és újabb töltött-kalács-ötletek áradnak szét az agyamban. Egyszer mind elkészül majd! A kacsásat már hetek óta tervezem... ismered azt, amikor beüt az ötlet, és napokig színezed, formálod, és tudod, mikor van meg....! Na, ez is ilyen! Idő híján, nagy alkalom indította be a szülést. Régi, bájos, kedves, tisztelt ismerős 30. szülinapja. A legjobb barátok szervezte házibuli lucullusi bőségasztalán kapott helyet a kalács is. Elfogyott.
Hozzávalók:
1 db kacsacomb/fél kacsamell
2 fej vörös hagyma
1 fej fokhagyma
2-3 ek kacsazsír
1 marék friss zsályalevél
kb. 10 cm friss kurkumagyökér, ennek híján szárított, porított kurkuma, 1 ek.
A kalácshoz:
625 g búza finomliszt
0,5 tk só
50 g porcukor
1 db tojás (+1 sárgája a kenéshez)
63 ml növényi olaj
275 ml langyos víz
21 g friss élesztő
csipet cukor
1 tk vanília esszencia / 1 rúd vanília magjai
Az élesztőt elmorzsolom a csipet cukorral a langyos vízben, félreteszem. Keverőtálba szitálom a lisztet a porcukorral, hozzáadom a sót. Az élesztős keverékben elhabarom a tojást, hozzáadom az olajat. A lisztes keverékhez adom az élesztőset, és elegyítem a tésztát. Addig gyúrom, míg gyönyörű, illatos, egyenletes, selymes tésztává válik. Érdemes gyúrásnál egy keményebb habkártyát kéznél tartani, segítségünkre van mind abban, hogy a keverőtál falára tapadt lisztet, nedves alapanyagok lekotorjam, és maradéktalanul a tésztám részévé váljanak az összetevők. Vékonyan kiolajozom a keverőtálat, és a tésztagombócot beleteszem, lefedve 45-60 perc alatt a duplájára kelesztem.
A kacsát megsütöm. Ezt csinálja mindenki úgy, ahogy szereti. Én szívem szerint konfitáltam volna, azaz annyi kacsazsírt, amennyi ellepi a választott húsomat, 58-60 C-ra melegítek, a húst besózom, belesüllyesztem a zsírba, és hat órán át hagyom puhulni. Idő híján sótéglán sütöttem meg, minden zsiradék nélkül 10-10 percet sütöttem oldalanként 180 C-ra melegített sütőben, sótéglán. Hagyom kihűlni, majd szálaira szedem a húst. A hagymákat kacsazsíron dinsztelem, hagyom kihülni. A zsályát felaprítom. A kurkumát lereszelem, előkészítem. A duplájára kelt kalácstésztámat kinyújtom, kb. 1m x 30-40cm-ire (kb. fél cm magas), 3 egyenlő részre vágom. Mindhárom részt egyenlő arányban megkenem kacsazsírral, úgy, hogy 3 szélt szabadon hagyok, ráhalmozom a kacsahúst, a hagymát, a zsályát és a kurkumát.
Hurkákká tekerem a betöltött lapokat, ügyelve, hogy a tölteléket, jó szorosan fogjam. A hurkákat egyik felüknél fogva összelapogatom, kalácsot fonok a három szálból. A két végét behajtom alulra. Átemelem a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Letakarom, és fél órát állni hagyom. Ezalatt 1 tojás sárgáját alaposan elkeverek 1 ek vízzel, felaprítok egy marék diót. Amikor megkelt a tészta, lekenem a tojásos keverékkel, megszórom dióval,
és 30 perc alatt 180 C-on aranybarnára sütöm.
Boldog 30.at!