Vendégek jártak nálunk. Nem vacsorára, csak úgy, dumálni, az asztalra ilyenkor is kerül valami. Mákos gubára gondoltam, de a pár férfi tagja sem tejjel, sem kenyérrel nem él. Első pillanatban egészen egyszerűnek tűnt a feladat, de mivel a nem-fogyasztás hátterét nem ismertem előre, nem mertem félmegoldásokba bocsátkozni, így semmilyen tejtermék (kivéve a vaj, a margarinra nem vitt rá a lélek!), sem búzakészítmény nem jöhetett szóba, és a mákos guba mellett is álljon helyt.
Kardamomos tejberizs lett csokival, a Lányaim majdnem az egészet fel is falták, mire megérkeztek a vendégek!
Hozzávalók:
150 g apró, kerek szemű rizs
200 ml kókusztej
100-150 ml víz
1 - 2 ek vaj
1 ek mascarpone
20 g cukor
3 szem kardamom (zöld)
1 db kaffir lime level
csipet só
20-40g fekete csokoládé (magas kakaótartalmú)
Elkészítés:
A kerek szemű rizst serpenyőben felhevítem, felöntöm 50 ml kókusztej, 50 ml víz keverékével, hozzáadok egy kanál vajat. A kaffir lime levelet kicsit betépkedem, a kardamomot megtöröm, és a sóval és a cukorral együtt hozzáadom a rizshez. Ahogy a rizs szívja fel a nedvességet, úgy adagolok még hozzá további folyadékot.
Gyakran kevergetem, ott állok mellette, annyi azért belefér, hogy a csokit kedvem szerint feldaraboljam. Ha megduzzadt a rizs, összefőttek az ízek, ha a diétám, a vallásom, a kedvem engedi, teszek hozzá még egy kanál vajat, ill. egy kanál mascarponét. A csokit én csak tálaláskor tettem a meleg rizs tetejére, egyrészt gyönyörű látvány az olvadásnak induló fekete csokoládé az porcellánszín tejberizsen, másrészt én szabályozhatom, hogy éppen mennyire csokis falatot kívánok…
Minden vegának, paleo-diétásnak és egyéb hóhányónak és kerékkötőnek ajánlom, aki csak szereti a jót!