BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.06.16. 12:40 BÜFÉ

Kókusztejes tejberizs kardamommal, csokoládéval

Címkék: csokoládé kókusztej tejberizs kardamom fozzunk egyutt

Vendégek jártak nálunk. Nem vacsorára, csak úgy, dumálni, az asztalra ilyenkor is kerül valami. Mákos gubára gondoltam, de a pár férfi tagja sem tejjel, sem kenyérrel nem él. Első pillanatban egészen egyszerűnek tűnt a feladat, de mivel a nem-fogyasztás hátterét nem ismertem előre, nem mertem félmegoldásokba bocsátkozni, így semmilyen tejtermék (kivéve a vaj, a margarinra nem vitt rá a lélek!), sem búzakészítmény nem jöhetett szóba, és a mákos guba mellett is álljon helyt.
Kardamomos tejberizs lett csokival, a Lányaim majdnem az egészet fel is falták, mire megérkeztek a vendégek!


Hozzávalók:

150 g apró, kerek szemű rizs
200 ml kókusztej
100-150 ml víz
1 - 2 ek vaj
1 ek mascarpone
20 g cukor
3 szem kardamom (zöld)
1 db kaffir lime level
csipet só
20-40g fekete csokoládé (magas kakaótartalmú)

Elkészítés:
A kerek szemű rizst serpenyőben felhevítem, felöntöm 50 ml kókusztej, 50 ml víz keverékével, hozzáadok egy kanál vajat. A kaffir lime levelet kicsit betépkedem, a kardamomot megtöröm, és a sóval és a cukorral együtt hozzáadom a rizshez. Ahogy a rizs szívja fel a nedvességet, úgy adagolok még hozzá további folyadékot.
Gyakran kevergetem, ott állok mellette, annyi azért belefér, hogy a csokit kedvem szerint feldaraboljam. Ha megduzzadt a rizs, összefőttek az ízek, ha a diétám, a vallásom, a kedvem engedi, teszek hozzá még egy kanál vajat, ill. egy kanál mascarponét. A csokit én csak tálaláskor tettem a meleg rizs tetejére, egyrészt gyönyörű látvány az olvadásnak induló fekete csokoládé az  porcellánszín tejberizsen, másrészt én szabályozhatom, hogy éppen mennyire csokis falatot kívánok…

Minden vegának, paleo-diétásnak és egyéb hóhányónak és kerékkötőnek ajánlom, aki csak szereti a jót!

 

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr452085977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása