BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.05.06. 22:19 BÜFÉ

Vaníliás vajas keksz

Címkék: édesség keksz vanília vaj fozzunk egyutt

Családi kedvenc évek óta. Nem kávézunk, teázni is csak elvétve, de ez a keksz mindig elfér.

Régen csináltam, ma szülinapra, nem akármilyenre, Anyai Nagyanyám Jóbarátnőjének 88.-jára! Ez apropos a javából, és amellett igazi élmény ezt a klasszikus angol teasüteményt elkészíteni. Vajjal dolgozni élmény, tésztát, bármineműt, összerakni kész alkímia. Kíváló minőségű alapanyagokkal tisztelem meg az étel egyszerűségét.

 

 

Hozzávalók:

225 g szobahőmérsékletű vaj

100 g porcukor

1 tk vanílikivonat (megint a klasszikus süteményesszenciámat használom: rum+vaníliarúd kettévágva+barna cukor=sziruppá oldódik, 1 nap után használható)

csipet só

320 g liszt

 

barna cukor (nagyszemű), de ízlés szerint használható mogyoró stb…

 

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat habosra verem a porcukorral, majd hozzáadom a vaníilát és a csipet sót. Elkeverem, és egyenletesen hozzáadom a lisztet. Én kézzel gyúrom, akkor érzem, hogy mikorra áll össze a tészta. Ügyelni kell rá, hogy ne gyúrjam túl a tésztát, amint összeállt, készen van, ha tovább erőltetem, a vaj megolvad a kezem melegétől, és szétesik a tészta. Kb. 2,5 cm átmérőjű hengereket görgetek a tésztából.

Most jött el az pillanat, hogy másnapra, sőt akár egy hétre is eltehetem a tésztát bármikori felhasználásra (le is fagyaszthatom). Ha így teszek, a hűtőből kivéve munkalapra szórt nagyszemű barna cukorba pörgetem, felkarikázom, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem, és sütés előtt szobahőmérsékletre engedem (ez fontos, egyébként a tészta sülési idejének első részét avval tölti, hogy felenged).

Ha nem, 180C-ra melegítem a sütőt, a munkalapomra kiszórom a barna cukrot, és rendesen meghempergetem a hengereket. Kb. 8 mm vastag szeletekre vágom a őket, és 2 cm-es közökkel sütőpapírra teszem őket. 15-18 perc alatt aranysárgára sütöm őket. Sok sütés tapasztalata mutatja, hogy akkor tökéletes, amikor megérzem az illatát, és a keksz alja!! aranybarnára sült! Ez azért van, mert, sütőből kivéve a vaj még húz, még egy picit barnul. Melegen ekkor még picit nyersnek tűnik, de, ha már csak félig kihűlt, kívül ropogós, belül omlós, a vaj a szám minden zugába bekúszik, és viszi magával a vaníliát.

Rácson hűtöm. És sokat csinálok J

Forrásom a kedvenc könyvem: Szakácsok Könyve

 

 

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr131980272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása