BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.02.14. 10:12 BÜFÉ

Neked a Nógrádi vagy a Soletti?

Címkék: ropi grissini édesköménymag fozzunk egyutt

A népnek kevés választást hagyó rendszerváltás előtti korszak Apukámat a műszaki egyetem villamosmérnöki karáról egyenesen a Hungarocamion-hoz pöckölte. Gyerekként ez a tény hidegen hagyott, az viszont a legkevésbé sem, hogy az ott köttetett barátságok a bátyámat és engem felbecsülhetetlen értékű kincsekhez juttattak. Aki a 70-es évek végén, 80-as évek elején gyerekeskedett, az tudja mit jelentett a képregényes donald rágó, a tubusos rágó, a kubai narancs, a mandarin, a toblerone, a milka, a dobozos kóla, a szagos radír, a tépőzáras cipő, és a soletti ropi! Ennek fényes a felülete, mai fejjel már tudom, legalábbis sejtem, hogy az lúgos tésztából készült, és mindenekelőtt sokkal több só volt rajta, mint a Nógrádin. Akkor kincs volt a Soletti, mára inkább a hazait bírom. A hazait, és a házit!

Ez sem készül itthon minden nap, ahhoz azért macerás, de nagyon finom, és mint már többször, most is jóleső érzés volt, hogy megfújta az arcomat a termék-előállítás balzsamos szellője. A Gyerekek egy másodperc alatt felfalták, későbbre csak a Grissini maradt!

Grissiniből 2 félét készítettem, a hagyományos parmezánost, ezt Alain Ducasse receptje alapján. Odavagyok az édesköményért, az édesköménymagért, úgyhogy azt is gyúrtam egy adag tésztába, aztán eszembe jutott, hogy az még jobb lesz, ha a vízmennyiséget fehér borral helyettesítem. Bevált!

A hagyományos grissini és a ropi hozzávalói:

500 g búza finomliszt

13 g porcukor

15 g só

13 g élesztő

100 ml olivaolaj

180 ml langyos víz (Ducasse mester 150-200 ml-t ír, nekem a 180-al lett tökéletes)

a grissinihez nagyon finomra darált parmezán

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverem a vízzel, félreteszem, kimérem az olajat, félreteszem. A lisztet a cukorral átszitálom, hozzáadom a sót, félreteszem. Az élesztős vízhez keverem az olajat, és ezt a keveréket öntöm a lisztes keverékhez. Homogén tésztát gyúrok belőle, fél órát letakarva kelesztem.

Grissininél a továbbiakban

a tésztát kinyújtom, fél cm-nél ne legyen vastagabb , mert nem lesz ropogós. Hosszanti irányban kiszaggatom, meghempergetem a ledarált, tiszta felületre kiszórt parmezánban, és sütőpapírra teszem. Fél órát kelesztem, bespriccelem (tapasztalatom szerint ettől még ropogósabb lett), és 200 C-on 10-12 perc alatt ropogósra sütöm. Akkor az igazi, amikor kezd barnulni, de akkor ki kell kapni. Magában, olajjal és balzsamecettel (esetünkben fügés) vagy krémekkel, pestókkal kínálom.

Ropinál a továbbiakban

a fél cm-sre nyújtott tésztát átküldöm a tésztanyújtó 3-as fokozatán, majd a spagettiszaggató fejen. Igyekszem minél egyenesebben a tepsibe helyezni őket, de amikor ilyen vékonyak, játszani is lehet velük. Én csináltam egy csomag betűropit és számropit is, azoknak a gyerekeknek, akiket az ilyesmi még nem érdekel, perecet vagy más kis formákat is lehet gyártani. 200 C-on 3-5 perc alatt ropogósra sütöm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók az édesköményes grissinihez:

500 g búza finomliszt

13 g porcukor

15 g só

13 g élesztő

100 ml olivaolaj

180 ml fehér bor

5-8 g (ízlés szerint) édesköménymag

Elkészítés

lsd. Grissini

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr462659806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.