BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.01.07. 15:33 BÜFÉ

Dísz vagy étel, avagy kell-e marcipán a tortára?

Címkék: rétes dísz fozzunk egyutt

Szerinted kell díszíteni az ételt, amit felszolgálsz?

A kérdés nyilván nem mindennapos, én sem szoktam a reggeli müzlit megdísziteni a Gyerekeknek, és ez a tény alapvetően helytálló minden egyéb étellel kapcsolatban. Az étel önmagát díszíti, a szép tálalás fokozza az étel élményt. Nem én találtam ki, de magam is tapasztalom, hogy először a szemünkkel 'eszünk', majd az orrunkkal, és a végső beteljesedés az iméntiekkel kiegészülő ízélmény. A 80'as években nagy divat volt a faragott uborka, paradicsom, paprika a tányér szélén, ezt a gesztust még ma is sok vendéglátóipari egységben gyakorolják. Ha a 'dísz' nem szerves része az ételnek, semmi keresnivalója a tányéron!

Van itt valami, amit mégis szívesen ajánlok! Sült réteslap, nem a tudomány magasfoka, én szeretem. Ennél a lazacpástétomnál használtam, díszként szolgált ugyan, de a kettő együtt nagyon kellemes.

Hozzávalók:

Réteslap

Tojás sárgája

Víz

Csipet kurkuma

Dió/mák/fekete szezámmag/szezámmag/durva szemű só

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180C-ra. A réteslapokat egyforma méretűre vágom (a tésztát, amivel éppen nem dolgozom, letakarom, a rétestészta hihetetlenül gyorsan kiszárad!). A tojás sárgáját alaposan elkeverem 2 ek vízzel és egy csipet kurkumával. Evvel a keverékkel megkenem a réteslapot, ráillesztek még egy lapot, azt is lekenem, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megszórom a választott feltéttel, én fekete szezámmagot választottam. 3-4 perc alatt aranybarnára sütöm

Egy fagyinál használhatunk diót, mákot, pisztáciát, és a tojásos keverékbe elfér ilyenkor egy kis cukor is. Ha sós ételhez adjuk, egy kis sót is keverhetünk a masszához. Készítettem ilyesmivel már rétest is, éppen a fent említett lazacpástétommal, de a csirkemájpástétommal is igen kedvelték egymást.

De, ha a Gyerekek már unják a ropit, és van kedved pepecselni, imádni fognak érte!

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr832567633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.