BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.09.06. 13:16 BÜFÉ

Pirított tofu zöldségekkel, mézes szójaszószban

Címkék: tofu alga fozzunk egyutt

Ázsia betört a Kolosy térre is, láttátok már??! A taxi drosttal szemközti üzletsoron bezárt a 'kiskoszos' mindenes bolt, melynek legfőbb, talán egyetlen erénye volt, hogy este 10-ig nyitva tartott. Nyílt egy magyar-ázsiai vegyeskereskedés, de az igazán izgalmas a szomszédos koreai-japán-kínai vegyeskereskedés és aprócska kifőzde. Egy tündéri, mosolygós asszony a lelke a boltnak, főz, kiszolgál. Nem tesz sem többet, sem kevesebbet, mint minden lap lefőz 4-5 féle fogást, csak úgy, ahogy azt a családjának készíti. Egyetlen asztal áll rendelkezésre, 4 székkel,  itt mindenki máshonnan jön, máshova megy, a röpke ebédnyi idő alatt a helyszín egy, adódik pillantás-, akár szóváltás, asztaltársasága válogatja. A boltocska készletében igazán sokféle tészta, japán vékonytészta, udong tészta, rizstészta, hajdinatészta, búzatészta, vékony, vastag, rövid, hosszú tészta, friss savanyított gyömbér, szójababcsíra, magyaroszágon kínaiak gyártotta barna tofu (a legjobb, amit eddig ettem), alga, fűszerek, stb... Telejesen hétköznapi, mégis megkapó, mert hiteles. A legüdítőbb az egész jelenségben mégis az, hogy az asszony szívből teszi, amit tesz, mindig vidám, mosolyog, kacarászik, csacsog..., nem egyszerűen vidám, boldog!

Én nála mindig ezt eszem: pirított tofu algával, zöldségekkel, mézes, chilis szójaszószban.

Hozzávalók:

 200 g tofu

1 közepes répa

20 g szárított alga

2 gerezd fokhagyma

10 g gyömbér

fél piros chili paprika (kisebb)

150 g szójababcsíra

1 ek méz (vagy melasz, ezek hiányában cukor)

2 ek szójaszósz

1 ek (zöldségalaplé, ha nincs kéznél, víz)

citrom

mogyoróolaj

 

Elkészítés:

A tofut vékony csíkokra szelem, a répát először csíkokra, majd gyufaszálnyi buttonokra szelem, a fokhagymát, a chilit aprítom, az algát vízbe áztatom, amint megpuhult, leforrázom, hogy ne legyen nyálkás, csíkokra szeletelem, a gyömbért vékony csíkokra szelem, a szójababcsírát meglocsolom egy facsarásnyi citromlével.

A szójaszószt elkeverem a zöldségalaplével és a mézzel, félreteszem.

Mogyoróolajat hevítek (bírja a magas hőt), lepirítom a chilit a tofuval, sózom, mehet a répa és az alga, majd a gyömbér. Amint fogkeményre puhultak, felöntöm a szósszal, átforgatom, és mehet a szójababcsíra, átforgatom, és azon melegében fogyasztom.

Egyetek jót, és örüljetek neki!

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr72274989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.