BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.06.22. 14:23 BÜFÉ

Csirkemájpástétomos rétes konyakos mazsolával

Címkék: pástétom fozzunk egyutt csirkemájpástétom

 Veletek is volt már olyan, hogy kéne egy nagyon finom, hatásos fogás, vendég jön, de nem akárki, valaki, aki nagyon fontos? Fontos, mert szeretem, vagy mert, rég láttam, és izgatottan várom, vagy csak, mert fontos Neked, hogy szívből jöjjön, amit tálalsz. Na, ez a rétes utóbbi indíttatásból készült. Odafigyelést, pici precízitást igényel, cserébe izgalmas, és kifejezetten jutányos az elkészítése.

 

Hozzávalók a pástétomhoz:

150 g csirkemáj

2-3 gerezd fokhagyma

1 kisebb ág rozmaring

150 - 180 ml tejszín

2 cl Cognac (bármely más borpárlat!)

vaj

 

Elkészítés:

Serpenyőben vajat hevítek, hozzáadom a késlappal szétnyomott fokhagyma gerezdeket, majd a májat, a rozmaringot és a sót. Amikor a máj megpuhult (5-7 perc), ráöntöm a konyakot, flambírozom vagy egyszerűen nagy lángon kiforralom egy pillanat alatt, hozzáadom a tejszínt, egyet rottyan, és kész. Leveszem a tűzről, kihalászom a rozmaringágat, és botmixerrel simára pürésítem. Akkor jó a pástétom, ha jó sűrű, de még melegen folyékony. Hűlés közben a máj még sok folyadékot fölvesz. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik a massza. Ezt a pástétomot ezer éve tanította egy régi barátnőm, StahlJuditos!

 

Hozzávalók réteshez:

réteslap

1 tojás

mazsola

cognac

cukor

vanília

Rétes összeállítása:

Cognacot (egyéb borpárlat), cukrot 1:1 arányban történő elegyítésével cukorszirupot állítok elő, amiben egy kettévágott rúd vaníliát áztatok meg. Ez a szirup néhány nap alatt istenivé érik, és bármilyen süteményhez, édességhez használható, és nemcsak konyakkal, de más magas alkoholtartalmú szesszel is elkészíthető. Ilyen szirupban áztatok rétesenként 4-5 szem mazsolát.

A réteslapból egyenlő méretű négyzeteket (bármi más forma is jó) vágok ki. Tojássárgával megkenek egy lapocska rétest, rátapasztok egy újabbat, azt is megkenem, mehet a sütőpapírral bélelt tepsire. Rétesenként 3 lapot használok. Megtöltöm a tepsimet, mindegyik rétes tetejét egy leheletnyi cukorral illetem, és 5-6 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Amikor kihűlt, egy csepp csirkemájpástétommal az első réteslapot a tányérra tapasztom, jön rá egy halom pástétom, meglocsolom egy kevés! sziruppal (érdemes sütőpapírból mini "habzsákot" készíteni, és avval csorgatni), 2 szem mazsolát is nyomok a pástétomba, jöhet a tetejére a következő színt, evvel is ugyaneképp járok el, és jöhet a teteje. Díszítés gyanánt körbe is meglocsolhatjuk egy kevés sziruppal.

Szép, szívből jövő menüsorok kezdetére ajánlom! Élvezd Te is!

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr162100983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.