BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2010.04.28. 14:24 BÜFÉ

Medvehagymás, kecskesajtos lepény fenyőmaggal

Címkék: medvehagyma lepény fozzunk egyutt

 Medvehagyma... zöld.. annak is igézően friss, élénk árnyalata.. nedvétől duzzadó levél, ráharapok, és megérkeztem a tavaszba. Kétségtelenül frissen a legélvezetesebb, az agy beindul, ezer dolgot kitalál, a fele megvalósul, és végül visszatérünk a legegyszerűbb felhasználáshoz, ropogós kérgű, foszlós belű, friss kovászos kenyérre jó vajat kenünk, és bőven megszórjuk medvehagymával.

Én még a kísérletező fázisban vagyok, medvehagymából most lepény készült két féle kecskesajttal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

a lepényhez:

- 250g liszt

- 2 tojás sárgája

- 2 ek víz

- 70g szobahőmérsékletű vaj

- 55g hűtőhideg kacsa-/libazsír

- csipet só

 

a töltelékhez:

- 1 csokor medvehagyma

- 100 ml tejszín

- 1 ek vaj

- 80g natúr, friss kecskesajt

- 50g füstölt kecskesajt

- 5-10g fenyőmag

- só

- bors

 

A lisztet átszitálom, hozzácsipegetem a vajat majd a zsírt, hozzáadom a sót, és a két tenyerem között összemorzsolgatom az egészet, amíg morzsás állagot vesz fel. Akkor hozzáadom a vízzel elhabart tojássárgákat, és egyenletes állagú tésztát gyúrok belőle. Amikor összeállt a tészta, gombóccá formálom, és folpackba csomagolva hűtőszekrénybe teszem. Fél óra után már használhatom a tésztát. A sütőt 180C-ra melegítem. Kicsit átgyúrom a tésztát, hogy a kézmelegtől formázhatóvá váljon. Kinyújtom, és kivajazott lepényformbába teszem, vagy levehető aljú tortaformába (ha ilyet használok, a forma peremére is jusson a tésztából). 15 percet sütöm az előmelegített sütőben. Ezalatt a medvehagymát megmosom, konyharuhával leszárítom, és 5-6 levél kivételével durva csíkokra vágom. Serpenyőben enyhén megpirítom a fenyőmagot, félreteszem. 1 evőkanál vajat hevítek, egyszer-kétszer átforgatom rajta a felcsíkozott zöldet, leveszem a tűzről hozzáadom a durvára reszelt kecskesajtot, ízlés szerint ízesítem sóval, borssal. A lepényalapot kiveszem a sütőből, egyenletesen szétterítem rajta a medvehagymás keveréket, és 8-10 perc alatt készre sütöm (amint a kecskesajt megolvad, és a tészta pereme aranybarna színt kap, kész). Melegen tálalom. Tálaláskor megszórom a félretett 5-6 levél felcsíkozott friss medvehagymával. Tálaláskor ízlés szerint meglocsolható olivaolajjal... Jó tavaszt!

 

 

 

Amellet, hogy kétségkívűl frissen a legélvezetesebb, a medvehagyma felhasználási módja felsorolhatatlan. Álljon itt néhány példa:

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2010/04/medvehagymas-ricottas-gnocchi.html

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2010/04/kucsmagomba.html

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2009/03/medvehagymas-krumplipure.html

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2010/04/tavaszi-zoldfuszersalata-vajban.html

http://malackaraj.blog.hu/tags/medvehagyma

http://lorien.blog.hu/search?searchterm=medvehagyma&searchmode=or&submit=Keresés

és persze pestót is készíthetünk. Utóbbi a módja, hogy hosszabban tároljuk a medvehagymát. Fagyasztás kizárva, a nedvek azonnal kiszöknek belőle olvasztáskor, és élveszhetetlen massza lesz belőle. Tehát pesto formájában az íze átmenthető későbbi hónapokra, de az igazi tavaszi ressesség csak idényében élvezhető. Toljátok hát, amíg lehet!

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr951959190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.