BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

  • Boszi1: Mennyi borral kell felönteni? Miért kell kétszer hozzáadni a tejszínt? (2012.12.21. 09:17) Csicsóka krémleves
  • carrambaba: A Te recepted alapján készítette el nekem tegnap Jucikám (M. Judit közös barátnőnk) és egy árva mo... (2012.03.13. 10:34) Fahéjas tejes pite (Bougatsa)
  • szantoter: Nézz be hozzám! Üdvözöllek Terike szanter.blogspot.com/ (2011.10.04. 17:22) Kakaós kalács
  • szépjuhászné: Örülök, hogy örülsz! :) Lányom vitt belőle Londonba (ott él), a kollégá... (2011.04.19. 14:04) Csokitorta, 1 a 100 közül
  • BÜFÉ: Ó, köszönöm a helyreigazítást! Remélem, ezt jól írtam :) (2011.03.21. 07:18) libamáj brióssal és vaníliás mazsolával

Receptek, képek, élmények, ötletek

2012.03.10. 06:41 BÜFÉ

Almás pite

Címkék: almás pite fozzunk egyutt tortaszolgalat

  Újra és újra nekiveselkedem, a gyümölcs egészséges, a gyümölcs jó! Veselkedhetek, de be kell lássam, sosem leszek rendszeres gyümölcs fogyasztó. Nem megy, szénhidrát freak vagyok és kész! A gyümölcsös süteményeket meg pláne ki nem állhatom - szünet, elgondolkodom, van-e egyáltalán valamilyen gyümölcsös süti, ami eltávolíthatatlan nyomot hagyott az ízemlékezetemben...... öööh - NEM!! Talán a cobbler piros bogyós gyümölcsökkel hidegre sikeredett nyári estéken, de százszor inkább valami csokis, valami karamellás...

  Most viszont feladat adódott, Magyarországra is megérkezik az Amerikai pite x-edik része. Annál többet, mint, hogy bizonyára szerepel benne almás pite, nem tudok a filmről, megjelenése alkalmából almás pitével - mi egyébbel, ugye...! - lepi meg a forgalmazó az alforgalmazókat. Én ennek elképesztően örülök, mert újra bebizonyosodott, hogy a következetes tagadásnál mindig előrébb visz a nyitottság! Elkészíteni és nyilván kóstolni voltam hivatott egy gyümölcsös süteményt, és lőn... jééézusom, ez iszonyú jó!!! A tészta ropogós, még másnap hidegen is!, a töltelék egyszerű és nagyszerű! A kardamom a tésztában szépen visszavesz a töltelék édességéből, a citromhéj megadja neki a szükséges savasságot, a fahéj meg teszi a dolgát, elbűvöl, és mindez mennyekbe emel.

 Hogy a filmet megnézitek-e, Rátok bízom, de a pitét, könyörgöm, ne hagyjátok ki!

Hozzávalók a tésztához (24 cm piteforma / 6 db mini pite forma)

350 g jéghideg liszt

170 g jéghideg vaj

110 g jéghideg kacsazsír

135 g jéghideg víz

2 lapos kanál porcukor

jó csipet só

1 kk frissen őrölt kardamom

 

Hozzávalók a töltelékhez:

3-5 alma, hámozva, reszelve/darabolva, ki, hogy szereti

3 ek liszt

cukor ízlés szerint, nekem savanyúbb almával (granny smith) karakteresebb lett az íze, és 4-5 ek cukor vált be

1 ek fahéj

1 citrom reszelt héja

 

Elkészítés

Nem őrültem meg, de, ahhoz, hogy a tészta igazán ropogós, omlós legyen, tényleg fontos, hogy minden hideg legyen, én a lisztet is behűtöttem.

A vajat és zsírt felkockázom (fél cm x fél cm), visszateszem a hűtőbe. Előveszem a behűtött lisztet, hozzáadom a porcukrot, a sót és a kardamomot. Előveszem a vajat és a zsírt, hozzáadom a lisztet, és összerázom. Hozzáadom a vizet és robotgép tésztakarjával morzsás állagúra dolgozom. A tészta két harmadát follpackba csomagolva legalább két órát hűtőben pihentetem. A pite tetejét illetően több lehetőség van, én a hitelesség végett rácsosat készítettem, ehhez a tészta egy harmadát morzsás állagúból formázható, nagyjából homogén tésztává dolgoztam ki. Ez könnyedén megtörténik kezünk melegétől. Ha valaki nem akar tökölni a rácsozással, hagyhatja morzsásan, és csak megszórja a tetejét, vagy az iménti módon összedolgozza a tésztát és befedi a pite tetejét, a fölösleges széleket eltávolítva. Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket, ami annyiból áll, hogy az almát meghámozom, eltávolítom a magházakat, és lereszelem/darabolom/szeletekre vágom, kinek, mi tetszik. Majd összeforgatom a liszttel, a cukorral, a fahéjjal és a citrom héjával. Előveszem a tölteléket, és az alaposan kivajazott piteformába nyomkodom kb. fél cm vastagon, ügyelve, hogy a szélek is szépen kidolgozottak legyenek. A már leírtak szerint elkészítem a tetejét, jöhet a sütés. 220 C -on indítom, 10 perc, majd visszaveszem 190 C-ra, és további 40-50 percig sütöm. Fél óra után érdemes ránézegetni, ha barnul a tetején a tészta/morzsa, akkor tehetünk rá egy darab sütőpapírt, nem barnul tovább, viszont az alja bátran sülhet még tovább.

 Aki nagykanállal falja az életet, és minden egyes apró részletét, föltétlen készüljön jóféle vanília fagyival! Azt is érdemes megszórni kevés frissen őrölt kardamommal.

 

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr604301228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.