BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2012.01.26. 12:48 BÜFÉ

Taco 'why not' alapon

Címkék: taco fozzunk egyutt

Ha valami perverz a torkomhoz szorítana egy kést, és követelné, hogy beszéljek a mexikói konyháról, az első gondolatom az lenne "szarban vagyok!!!", második már nem biztos, hogy lehetne, addig is kinyögném ezeket: "tequila, chili, bab, öhh, bab, burrito, jalapeno, bud spencer, bajusz, kukorica, kalap, taco, tequila" és itt szerintem már folyna a vér... Nem sok! A mexikói konyhát nem ismerem, innen a tudatlanság homályából méregetve nem is igazán hívogató.... akkor miért csinálok tacót?! Mert a taco tésztából van, és minden, ami tészta, az nekem átalakulás, születés, szeretem, és kész! Kedvem támadt kukoricalisztet tapintani, kísérletezni vele, alábbi eredmény született:

Taco hozzávalói:

200 g kukoricaliszt

2 ek étolaj

2 kk porcukor

bő csipet só

100 g víz

Elkészítés:

A vizet elkeverem az olajjal. A lisztet elkeverem a sóval és a cukorral, és ehhez a keverékhez öntöm az olajos vizet. Szép, homogén tésztát gyúrok belőle. Lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtom, nekem a másfél mm vastagság jött be a legjobban, a vékonyabb könnyen törik, a vastagabb nem lesz ropogós. Ha evvel megvagyok, kiszaggatom, és zsiradékmentes serpenyőben 1-1 percet adva mindkét oldalnak, kisütöm. Amint kiveszem a serpenyőből, a felénél kicsit feljebb eső részre teszek egy fakanalat és ráhajtom. Az első széria tanulsága, hogy nem szabad egészen ráhajtani a fakanál nyelére, hanem kb. 60 fokos szöget zárjon be a taco két fele, hogy bőven meg tudjuk rakni töltelékkel.

Töltelék hozzávalói:

200 g darált hús (tudom, a fogalom tág, én pulykahúst használtam, a sertés talán hitelesebb, de kevésbé szeretem, jobb a frissen darált, és ha már, akkor daráljunk hozzá egy kevés hájat is, a hús 30 százalékát hájban bátran hozzáadhatjuk, hogy jó zaftos legyen)

100 g vörös hagyma

1 lime reszelt héja

10-12 g jalapeno

1 kk barna cukor

frissen őrölt koriander mag

100 g cheddar sajt

 

Töltelék elkészítése:

A hagymát olajon dinsztelem, a húshoz adom a hájat, a lime héját, a cukrot, a sót, a koriander magot és a jalapenot, alaposan elkeverem (kézzel a legideálisabb). A fűszerezett húst a dinsztelt hagymához adom, átsütöm, ez néhány perc csupán, nem kell rommá sütni, nehogy száraz legyen a töltelék. A keverékhez adom a fél cm x fél cm-re kockázott sajtot, és azon frissiben betöltöm a tacokat.

Frissen tálalom, adhatunk mellé jó koriander zölddel megpakolt paradicsom salsát, vagy tejfölt is akár.

És tölteléket készíthetünk babosat, kukoricásat, csirkéset, bármilyet, próbálkozzon mindenki kedvére!

A taco bejön, csinálok máskor is! Egyszer talán még egy mexikói szakácskönyvre is szert teszek. Sőt, mi lenne, ha elutaznék Mexikóba?!!!

Ui.: Az maradék tésztát pogácsaszaggatóval szaggattam ki, és 210 C-os sütőben pár perc alatt kisütöttem. Házi tortilla chips!

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr593842223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása