Ha valami perverz a torkomhoz szorítana egy kést, és követelné, hogy beszéljek a mexikói konyháról, az első gondolatom az lenne "szarban vagyok!!!", második már nem biztos, hogy lehetne, addig is kinyögném ezeket: "tequila, chili, bab, öhh, bab, burrito, jalapeno, bud spencer, bajusz, kukorica, kalap, taco, tequila" és itt szerintem már folyna a vér... Nem sok! A mexikói konyhát nem ismerem, innen a tudatlanság homályából méregetve nem is igazán hívogató.... akkor miért csinálok tacót?! Mert a taco tésztából van, és minden, ami tészta, az nekem átalakulás, születés, szeretem, és kész! Kedvem támadt kukoricalisztet tapintani, kísérletezni vele, alábbi eredmény született:
Taco hozzávalói:
200 g kukoricaliszt
2 ek étolaj
2 kk porcukor
bő csipet só
100 g víz
Elkészítés:
A vizet elkeverem az olajjal. A lisztet elkeverem a sóval és a cukorral, és ehhez a keverékhez öntöm az olajos vizet. Szép, homogén tésztát gyúrok belőle. Lisztezett felületen egészen vékonyra nyújtom, nekem a másfél mm vastagság jött be a legjobban, a vékonyabb könnyen törik, a vastagabb nem lesz ropogós. Ha evvel megvagyok, kiszaggatom, és zsiradékmentes serpenyőben 1-1 percet adva mindkét oldalnak, kisütöm. Amint kiveszem a serpenyőből, a felénél kicsit feljebb eső részre teszek egy fakanalat és ráhajtom. Az első széria tanulsága, hogy nem szabad egészen ráhajtani a fakanál nyelére, hanem kb. 60 fokos szöget zárjon be a taco két fele, hogy bőven meg tudjuk rakni töltelékkel.
Töltelék hozzávalói:
200 g darált hús (tudom, a fogalom tág, én pulykahúst használtam, a sertés talán hitelesebb, de kevésbé szeretem, jobb a frissen darált, és ha már, akkor daráljunk hozzá egy kevés hájat is, a hús 30 százalékát hájban bátran hozzáadhatjuk, hogy jó zaftos legyen)
100 g vörös hagyma
1 lime reszelt héja
10-12 g jalapeno
1 kk barna cukor
só
frissen őrölt koriander mag
100 g cheddar sajt
Töltelék elkészítése:
A hagymát olajon dinsztelem, a húshoz adom a hájat, a lime héját, a cukrot, a sót, a koriander magot és a jalapenot, alaposan elkeverem (kézzel a legideálisabb). A fűszerezett húst a dinsztelt hagymához adom, átsütöm, ez néhány perc csupán, nem kell rommá sütni, nehogy száraz legyen a töltelék. A keverékhez adom a fél cm x fél cm-re kockázott sajtot, és azon frissiben betöltöm a tacokat.
Frissen tálalom, adhatunk mellé jó koriander zölddel megpakolt paradicsom salsát, vagy tejfölt is akár.
És tölteléket készíthetünk babosat, kukoricásat, csirkéset, bármilyet, próbálkozzon mindenki kedvére!
A taco bejön, csinálok máskor is! Egyszer talán még egy mexikói szakácskönyvre is szert teszek. Sőt, mi lenne, ha elutaznék Mexikóba?!!!
Ui.: Az maradék tésztát pogácsaszaggatóval szaggattam ki, és 210 C-os sütőben pár perc alatt kisütöttem. Házi tortilla chips!