Annyi kalácsot készítünk, és ezt az olyannyira kézenfekvő kalácsot eddig, ki tudja miért, nem mutattam meg. Tartozzon ő is az októberi nyár élményeihez!
Hozzávalók 0,5 kg kalácshoz:
2x6 g élesztő
2x62 g langyos víz
140 g búza finomliszt
120 g búza finomliszt + 20 g kakaópor (nyilván holland)
2x11g porcukor
2x2 g só
0,25 db tojás + 0,5 tojás + tojás a kenéshez
2x5 g vanília esszencia
2x14 g növényi olaj
5 g jégcukor a szóráshoz
Elkészítés:
2 rész tésztát kell készítsek. A két tészta összetevője majdnem egyforma. Ahol 2x-es mennyiséget írtam, adja magát, a kakaós tésztánál csökkentem a liszt mennyiséget, és kakaót adok hozzá, tehát 120 g búza finomliszt + 20 g kakaópor (nyilván holland), ill. a nedves anyagoknál a tojás kétszeresét veszem. Ehelyütt merülhet fel a kérdés, hogyan is csinálok negyed meg fél tojásokat. A tojást felverem, elhabarom, és a felét, ill. negyedét veszem. Ha tartasz tőle, hogy a szemmérték nem működik majd (bízz magadban, menni fog!!!!), akkor használj ehhez is mérleget.
A két rész tésztát én párhuzamosan szoktam készíteni alábbiak szerint.
1. A kimért vízben feloldok egy csipet porcukrot
2. A cukros vízbe morzsolom az élesztőt, elkeverem, homogén folyadékot kapok.
3. Keverőtálba szitálom a kimért lisztet a kimért porcukorral
4. Hozzáadom a sót.
5. Az élesztős keverékhez adom a tojást, az olajat és a vaníliaesszenciát.
6. A nedves keveréket a száraz keverékhez öntöm, és összegyúrom.
1. A kimért vízben feloldok egy csipet porcukrot
2. A cukros vízbe morzsolom az élesztőt, elkeverem, homogén folyadékot kapok.
3. Keverőtálba szitálom a kimért lisztet a kimért porcukorral és kakaóporral.
4. Hozzáadom a sót.
5. Az élesztős keverékhez adom a tojást, az olajat és a vaníliaesszenciát.
6. A nedves keveréket a száraz keverékhez öntöm, és összegyúrom.
7. Amikor a tészta összeállt, lisztezett felületre borítom, és selymes tésztává virgolom.
8. Amikor a kétféle tésztám összeállt, összegyúrom őket, hogy márványos tésztát kapjak.
9. Tiszta edényben letakarva 45 percet érlelem.
10. 3 egyforma méretű hurkát formázok, ezek végeit összenyomom, és befonom a kalácsot. A végeket a kalács alá fordítom.
11. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
12. Lekenem egész kevés vízzel elhabart egész tojással.
13. 30 percet kelesztem.
14. Lágyan kevés tojásos keverékkel újra átkenem, és megszórom a jégcukorral.
14. 25 perc alatt 180 C-on készre sütöm.
Vonuljatok ki a szabadba, élvezzétek a meleget, és érdemes elbeszélgetni a lábakkal, milyen is lesz újra zárt cipőbe bújni. brrrr.