BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.10.04. 15:53 BÜFÉ

Kakaós kalács

Címkék: kalács fozzunk egyutt kakaós kalács

Annyi kalácsot készítünk, és ezt az olyannyira kézenfekvő kalácsot eddig, ki tudja miért, nem mutattam meg. Tartozzon ő is az októberi nyár élményeihez!

Hozzávalók 0,5 kg kalácshoz:

2x6 g élesztő

2x62 g langyos víz

140 g búza finomliszt

120 g búza finomliszt + 20 g kakaópor (nyilván holland)

2x11g porcukor

2x2 g só

0,25 db tojás + 0,5 tojás + tojás a kenéshez

2x5 g vanília esszencia

2x14 g növényi olaj

5 g jégcukor a szóráshoz

 

Elkészítés:

2 rész tésztát kell készítsek. A két tészta összetevője majdnem egyforma. Ahol 2x-es mennyiséget írtam, adja magát, a kakaós tésztánál csökkentem a liszt mennyiséget, és kakaót adok hozzá, tehát 120 g búza finomliszt + 20 g kakaópor (nyilván holland), ill. a nedves anyagoknál a tojás kétszeresét veszem. Ehelyütt merülhet fel a kérdés, hogyan is csinálok negyed meg fél tojásokat. A tojást felverem, elhabarom, és a felét, ill. negyedét veszem. Ha tartasz tőle, hogy a szemmérték nem működik majd (bízz magadban, menni fog!!!!), akkor használj ehhez is mérleget.

A két rész tésztát én párhuzamosan szoktam készíteni alábbiak szerint.

1.     A kimért vízben feloldok egy csipet porcukrot

2.     A cukros vízbe morzsolom az élesztőt, elkeverem, homogén folyadékot kapok.

3.     Keverőtálba szitálom a kimért lisztet a kimért porcukorral

4.     Hozzáadom a sót.

5.     Az élesztős keverékhez adom a tojást, az olajat és a vaníliaesszenciát.

6.     A nedves keveréket a száraz keverékhez öntöm, és összegyúrom.

1.     A kimért vízben feloldok egy csipet porcukrot

2.     A cukros vízbe morzsolom az élesztőt, elkeverem, homogén folyadékot kapok.

3.     Keverőtálba szitálom a kimért lisztet a kimért porcukorral és kakaóporral.

4.     Hozzáadom a sót.

5.     Az élesztős keverékhez adom a tojást, az olajat és a vaníliaesszenciát.

6.     A nedves keveréket a száraz keverékhez öntöm, és összegyúrom.

7.     Amikor a tészta összeállt, lisztezett felületre borítom, és selymes tésztává virgolom.

8.     Amikor a kétféle tésztám összeállt, összegyúrom őket, hogy márványos tésztát kapjak.

9.     Tiszta edényben letakarva 45 percet érlelem.

10. 3 egyforma méretű hurkát formázok, ezek végeit összenyomom, és befonom a kalácsot. A végeket a kalács alá fordítom.

11. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

12. Lekenem egész kevés vízzel elhabart egész tojással.

13. 30 percet kelesztem.

14. Lágyan kevés tojásos keverékkel újra átkenem, és megszórom a jégcukorral.

14. 25 perc alatt 180 C-on készre sütöm.

 

 

Vonuljatok ki a szabadba, élvezzétek a meleget, és érdemes elbeszélgetni a lábakkal, milyen is lesz újra zárt cipőbe bújni. brrrr.

 

Share |

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr253278015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása