Túrós rudat akar a lányom egy ideje. A kisebbik, ő mindig akar, a nagyobbik szeretne. Ha rájuk jön az éhhalál az otthon és az ovi közötti 10 perces szakaszon, akkor a vajszívű, ah, inkább következetlen, szülő enged a Kolosy téri pékségnél. Édeset NEM! - legalább a következetesség árnyéka vetüljön rám - úgyhogy a nagyobbik mindig vajas kiflit kér, a kicsi háromszor bepróbálja az édeset, aztán kiköt a túrós rúdnál. A tulaj török, úgyhogy nyilván nem rúd, hanem burek, Gréti mindig a túrósat választja, két harapás után nekem adja. Ízlik. Mert szeretem a túrót és a tésztát, de azért mindig megjegyzem, lehetne ezt még tuningolni.
Tuningoltam. Ilyen lett.
Hozzávalók:
1 csomag rétestészta (eredetileg vékonyabb tésztából készül, én itthon még ilyet nem találtam)
150 g juhtúró
100 g tehén túró
fél citrom reszelt héja
1 csomag kapor
1 csomag petrezselyem
vaj és tojás sárgája a kenéshez
fekete szezámmag a szóráshoz
Elkészítés:
A kaprot és a petrezselymet aprítom. Használhatunk mentát is! A túróhoz az összes hozzávalót alaposan összedolgozom. Vajat olvasztok. A rétestésztát kb. 10 x 25 cm-is csíkokra vágom. Amelyiket éppen nem használom, nedves (alaposan kicsavart!!) kendővel letakarom, hogy ne száradjon ki! Egy lapot lekenek vajjal, ráteszem a másik lapot. A szélére halmozok túrót, és feltekerem, úgy, hogy a széleket mindig benyomkodom, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni. A tekerés végén a tészta szélét lekenem kevés vízzel elkevert tojás sárgájával, evvel összetapad a tekercs, a töltelék bent marad. A tekercseket, záródással lefelé a tepsibe teszem, a vízzel elkevert tojással lekenem, megszórom fekete szezámmaggal és 200 C-on aranybarnára sütöm. Ropogós lesz, és ízes és krémes.
Török előérzet! Holnap elutazom Isztambulba. A Férfival, akihez 3 hét múlva hozzámegyek. Evvel az előérzettel én most elmerülök a nyárban, igyekszem kiüríteni a fejem, átadom magam a szerelemnek, a készülődésnek, holnaptól csak nő leszek. Egy hétig biztosan!
Szeptemberben újra itt! csók, merüljetek Ti is!