Megérkezni látszik a tavasz. A természet, ahogy mi is újra színt ölthetünk, új szakasz, új évszak érkezik, nagy öröm ez!
Életemben először belekóstolok a nagyböjt világába. Keresztény íze van a szónak. Engem nem tartottak keresztvíz alá, nem műveltem ki magam e téren, úgyhogy most utánaolvastam. A húsvétra való 40 napos felkészülés hamvazószerdán, ma kezdődik. Lényege, a testi, lelki megtisztulás. A hagyomány szerint ebben az időszakban kerülni kell minden állati fehérjét, állati eredetű élelmet, ami a hosszú, hideg télen erősítette az embert. A civilizált világban a túltermelés idején télen is fogyaszthatunk biozöldséget a fűtött lakásban, azért azt hiszem, van mit kitisztítani a szervezetből... A hús mellőzése nem lesz nekem nagy feladat, a húsnak kijár a tisztelet, akkor fogyasztom, ha jót, szépet kapok, tudom, honnan való, és húsevésre való törekvésem nem mondható gyakorinak. A sajtok, ó, na az fájni fog, de az önmegtartóztatás lelki gyakorlatnak sem utolsó.
Hát vágjunk bele... egy sáfránylevessel. A szakácsok könyvéből származik, szép a szemnek, jó a gyomornak.
Hozzávalók:
1 ek olivaolaj
1 nagyobb vörös hagyma
200 g póréhagyma
150 g krumpli
1 tk sáfrány
1 tk őrőlt római kömény
1 l zöldségalaplé (az eredeti recept szerint csirkealaplé)
2 ek fehérbor
2 ek zsíros tejszín (sok helyen lehet növényi alapút kapni, aki nem adja a fejét böjtölésre, annak mindegy, milyet használ)
1 ek citromlé
metélőhagyma
Elkészítés:
A hagymát aprítom, a krumplit meghámozom, felkockázom, a póréhagymát tisztítom, 2 ujjnyira karikázom. A hagymát dinsztelem a felforrósított olajon, hozzáadom a krumplit és a póréhagymát, a fűszereket és az alaplevet. Fedő alatt puhára főzöm. Akkor leveszem a tűzről, hozzáadom a bort, botmixerrel pürésítem, akkor hozzákeverem a tejszínt és citromlevet, ha kell sózom, fűszerezem. Frissen vágott metélőhagymával díszítem.
És torkos csütörtökön hova készülsz? Erre az egy napra még fel lehet függeszteni a böjtöt...