BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.03.09. 13:28 BÜFÉ

Sáfrányleves

Címkék: nagyböjt fozzunk egyutt sáfrányleves

Megérkezni látszik a tavasz. A természet, ahogy mi is újra színt ölthetünk, új szakasz, új évszak érkezik, nagy öröm ez!

Életemben először belekóstolok a nagyböjt világába. Keresztény íze van a szónak. Engem nem tartottak keresztvíz alá, nem műveltem ki magam e téren, úgyhogy most utánaolvastam. A húsvétra való 40 napos felkészülés hamvazószerdán, ma kezdődik. Lényege, a testi, lelki megtisztulás. A hagyomány szerint ebben az időszakban kerülni kell minden állati fehérjét, állati eredetű élelmet, ami a hosszú, hideg télen erősítette az embert. A civilizált világban a túltermelés idején télen is fogyaszthatunk biozöldséget a fűtött lakásban, azért azt hiszem, van mit kitisztítani a szervezetből... A hús mellőzése nem lesz nekem nagy feladat, a húsnak kijár a tisztelet, akkor fogyasztom, ha jót, szépet kapok, tudom, honnan való, és húsevésre való törekvésem nem mondható gyakorinak. A sajtok, ó, na az fájni fog, de az önmegtartóztatás lelki gyakorlatnak sem utolsó.

Hát vágjunk bele... egy sáfránylevessel. A szakácsok könyvéből származik, szép a szemnek, jó a gyomornak.

Hozzávalók:

1 ek olivaolaj

1 nagyobb vörös hagyma

200 g póréhagyma

150 g krumpli

1 tk sáfrány

1 tk őrőlt római kömény

1 l zöldségalaplé (az eredeti recept szerint csirkealaplé)

2 ek fehérbor

2 ek zsíros tejszín (sok helyen lehet növényi alapút kapni, aki nem adja a fejét böjtölésre, annak mindegy, milyet használ)

1 ek citromlé

metélőhagyma

 

Elkészítés:

A hagymát aprítom, a krumplit meghámozom, felkockázom, a póréhagymát tisztítom, 2 ujjnyira karikázom. A hagymát dinsztelem a felforrósított olajon, hozzáadom a krumplit és a póréhagymát, a fűszereket és az alaplevet. Fedő alatt puhára főzöm. Akkor leveszem a tűzről, hozzáadom a bort, botmixerrel pürésítem, akkor hozzákeverem a tejszínt és citromlevet, ha kell sózom, fűszerezem. Frissen vágott metélőhagymával díszítem.

És torkos csütörtökön hova készülsz? Erre az egy napra még fel lehet függeszteni a böjtöt...

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr62724620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása