A szombati piacolással az a gond, hogy akkor már hol az idő nekiveselkedni valami nagyszabású ebédnek? A válasz egyszerű, nem kell nagyszabású ebédben gondolkodni! Szombaton ne, vagy a piac marad ki... Csináld, ahogy jólesik, mi ma piacoltunk, és izibe lett ebéd.
Sótéglán sült sertésszűz sült túrógombóccal
Hozzávalók:
1 db sertésszűz
1 db sótégla
A körethez:
500 g ricotta (a mi túrónk is jó, alaposan át kell törni!)
4 tojás sárgája
60 g liszt
15 g parmezán
15 g sótlan földimogyoró
só
frissen őrölt fekete bors
petrezselyem
130 g gorgonzola
2 ek vaj
tejszín
búzadara
Elkészítés:
A sütő alsó sínjére helyezem a tepsit, benne a sótégla, 180C-ra előmelegítem. Nagy lábasban bő vizet teszek fel forrni. A húst megtisztítom, lehártyázom, és amikor a sütő és a tégla elérték a 180C-ot, ráhelyezem a téglára. Mérettől függően 6-8 percet sütöm, akkor átfordítom és újabb 6-8 perc következik. Akkor kieveszem, pihentetem, mielőtt megvágom! A hús omlós lesz, zaftos, és éppen annyi sót vesz fel, amennyire neki szüksége van!
Tudtátok, hogy a himalája só minden nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amik az emberi szervezet alkotóelemei?! És mind a 84 olyan apró, hogy sejtmembránjaink fel tudják venni azokat, szervezetünk így maradéktalanul fel tudja dolgozni a kristálysót.
A gombóchoz a hozzávalókat összegyúrom. Lisztes kézzel kisebb gombócokat gyúrok, és addig főzöm őket a lobogó vízben, míg a felszínre bukkannak. Akkor kihalászom őket, megforgatom búzadarában, és vajon megpirítom őket. Amikor már szépek, ropogósak, rájuk csipkedem a gorgonzolát, hozzáadom a tejszínt, megrázogatom a serpenyőt, lehúzom a tűzről, összeforgatom egy csokor frissen vágott petrezselyemmel, és jó fehér borral kínálom.