Múlt héten óriási élményben volt részem. Vettem 5 kg csokit! Belga, 72%-os, és mondom, 5 kg. Nem vagyok megalomán, de azért a sok rám is hatással van. Kiöntöttem az egészet egy nagy, széles szájú keverőedénybe, és beleszagoltam. És beletúrtam. Meg volt csinálva a napom!
Azóta másodszor sütöm ezt a csokis kalácsot, ami egészen pontosan kakaós, és az eredeti recept Ducasse mesteré. Tavaly év végén jelent meg a cukrászmester szakácskönyve, zseniális receptek vannak benne, de olyan, mint a népmesében a szegény ember lánya, ad is meg nem is. A receptek jól követhetőek, de feltételeznek némi cukrászati alaptudást, de legalábbis kitartást és kísérletező kedvet. Ez már az én átdolgozott változatom.
Hozzávalók:
2 tojás
360 g cukor
140 g olaj (az eredeti receptben mogyoróolaj áll, a napraforgóolaj is megteszi, és lehet kísérletezni. Ha többféle diót aprítva, pirítva keverek a tésztába, és úgy sütöm ki, dióolajat használnék a tésztához..)
85 g kakaópor (keserű)
200 g liszt
7 g sütőpor
125 g zsíros tejszín (30-32%)
240 g teljes tej
csipet só
Elkészítés:
Kenyérformát sütőpapírral bélelek, félreteszem. A lisztet, a sütőport és a kakaóport átszitálom, félreteszem. Nagyobb tálban habosra keverem az egész tojásokat a cukorral. Hozzáadom az olajat. Most hozzáadom a kakaós liszt felét, eldolgozom, most jön a tej és a tejszín, végül a kakaós liszt másik fele.
Ezen a ponton lehet variálni. Én már próbáltam úgy, hogy fent említett 5 kg-ós szörnyetegből tettem bele 65 g-ot, fehér csokiból és tejcsokiból ugyanennyit. A hozzávalóknál írtam, hogy lehet diósan, de konyakos meggyel is finom lehet, annak, aki kedveli az ilyesmit, mindenképpen kipróbálom karamellel is, és, aki nem akar sokat molyolni karamellel, annak ajánlom, hogy snickers vagy mars szeletet aprítson, és avval töltse! Kandírozott gyömbér vagy narancshéj is kíválóan elfér benne, és a többit Ti tudjátok, elgondolod, megcsinálod, ha jó jó, ha nem, majd legközelebb jó lesz.
És akkor még meg is sütöm. 10 percig 200 C-on, majd visszaveszem a hőmérsékletet 150 C-ra és még kb. egy órát sütöm. Ha tiszta marad a szúrószerszám, amikor megmártom benne, akkor van kész.
Neked mennyi marad a nyers tésztából?