Tavaly én a sütőtököt kizsigereltem! Kihasználtam, szolgámmá tettem, cserébe bolondja maradhattam! Készült belőle leves (nyilván!), többféle is, torta és sütemény, köret, ragu, lepényfeltét, gnocchi, kelt tésztába töltelék és krém is. Utóbbi lilahagymával, rozmaringgal. Kaptam érte bókot, kézcsókot, főszereplője lett munkareggelinek, békés vacsoraóráknak. Aki vágyik ilyesmire, készítse el bátran.
Lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal, olivaolajjal
Hozzávalók:
250 g sült sütőtök
55 g mascarpone
1 kisebb - közepes lila hagyma
1 g rozmaring
18 g oliva olaj
só
Elkészítés:
A sütőtököt felezve puhára sütöm 170 C-on 30-40 perc alatt, félreteszem hűlni. A rozmaringot aprítom. A lila hagymát nagyon finomra vágom. A kihűlt tök magjait kikaparom, 250 g tökhúst és a mascarponét botmixerrel pürésítem, hozzákeverem a rozmaringot és a lila hagymát, majd habverővel (kézivel, vagy alsó fokozaton gépivel) habosítom az oliva olajjal. Ez annyit tesz, hogy keverés közben hozzácsorgatom az olajat. Legvégül ízlés szerint sózom.
Ha lehet egy kívánságom, drága Tök, találkozzunk ősszel újra, és Ti többi Zöldségek, ihlessetek meg legalább ennyire!