BüféBudapest

Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...

Címkék

alga (1) alma (3) almás káposztás cvekedli (1) almás pite (1) almás zellerkrémleves (1) aranyszarvas (1) árpagyöngy (1) barackos csirke (1) bárány jeremynek (1) berlin (1) bor (1) borjúborda (1) brie (1) briós (1) brownie (1) buék (1) büfében (1) burek (1) burgonya (3) cékla (2) céklás csokis kalács (1) céklás kalács (1) chili (3) chutney (1) citrom (2) citromkrém (1) citromos vaníliás joghurt levendulával (1) coq au vin (1) csicsóka (1) csirke (1) csirkemáj (1) csirkemájpástétom (1) csokis (1) csokis keksz (1) csokitorta (1) csoki fagyi (1) csokoládé (10) csontlé (1) datolya (1) dió (2) diópesto (1) dísz (1) döner (1) édesburgonya (1) édesköménymag (1) édesség (5) együtt (1) előétel (1) eper (1) fagyi (1) fahéj (2) főétel (1) fozzunk egyutt (95) franciák (1) füge (1) gabona (1) gnocchi (1) gorgonzola (2) grissini (1) gulyásleves 150 főre (1) gyömbér (1) húsvét (1) húsvéti kalács (1) jégkrém (1) joghurt (2) joghurt torta (1) kacsa (2) kacsás kalács (2) kakaós csiga (1) kakaós kalács (1) kakas (1) kalács (6) kapcsolat (1) káposzta (2) kardamom (1) keksz (3) kékszőlő (1) kence (7) kenyér (11) kenyérpuding (1) kókusztej (1) kolbász (2) köles (2) konfitált csirkecomb (1) körte (3) körtefagyi (1) kovász (1) krém (8) kukorica (1) kultúrfürdő (1) lasagne (1) lazacpástétom (1) lencse (1) lepény (2) levendula (1) leves (6) libamáj (1) lilahagymás sütőtökkrém rozmaringgal (1) mandulás csokitorta (1) marhahús (1) mártás (1) mártogatós (7) mazsola (1) medvehagyma (2) megnyugvás (1) nagyböjt (1) nagy falat íz (1) narancs (2) nudli (2) oliva (1) olivapesto (1) őszi torta (1) paradicsom (3) pástétom (1) pecsenyelé (1) pesto (2) petrezselyem (1) piknik (5) pirog (1) pita (1) pite (1) pulykasült (1) pulyka kolbász (1) püspökkenyér (1) quinoa (1) rakott krumpli (1) recas pincészet (1) répa (1) rétes (1) rizottó (4) ropi (1) sáfrányleves (1) saláta (1) sonka (1) sóska (1) sóskaleves (1) spagetti (1) stangli (1) süti (1) sütőtök (4) sütőtökgnocchi (1) sütőtökös vöröslencse leves (1) szalonna (1) széchenyi (1) szegál viktor (1) széles metélt (1) szendvics (1) szeretetkeksz (1) taco (1) tamarind (1) tej (1) tejberizs (2) tejes pite (1) téli kalács (1) tészta (2) thai citromfű (1) tofu (1) torta (1) tortaszolgalat (7) túró (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) uzsonna (1) vaj (2) vanília (2) wamp (2) zamatzár (1) zeller (2) zöldbab (2) zöldfűszer (2) zöldség (3) Címkefelhő

Erről beszélünk

Receptek, képek, élmények, ötletek

2011.01.23. 22:41 BÜFÉ

Még mindig tél van

Címkék: kalács fozzunk egyutt téli kalács

Én ilyenkor már türelmetlen vagyok! Süt a nap, miért nincs már tavasz?!! Unom a száz réteg ruhát, a harisnyát a nadrág alatt, hogy a kulcs-telefon-pénztárca trió mellett a sapkára, a kesztyűre és a sálra is ügyelnem kell! Egyébként is vietnámi papucsban volna ideális létezni egész évben! De nem, a hideg az hideg, rá és a fényre igen érzékeny vagyok, kell a védelem! A töltött kalács sorozat harmadik szereplője türelemre int, nyugalom, még tél van, még itt a kuckózás ideje, még töltődjek, még mélázzak, még tervezzek, még óvjam testem, lelkem, mielőtt fejest ugrom a szédítő, bódító tavaszba!

Hozzávalók:

625 g búza finomliszt

0,5 tk só

50 g porcukor

1 db tojás (+1 sárgája a kenéshez)

63 ml növényi olaj

275 ml langyos víz

21 g friss élesztő

csipet cukor

1 tk vanília esszencia / 1 rúd vanília magjai

 

A töltelékhez:

120 g pirított, aprított dió

120 g aszalt sárgabarack

2 db alma hámozva, reszelve

50 g cukor

1 tk fahéj

50 g vaj

30 g méz / melasz

 

A cukormázhoz:

70 g porcukor

1 ek rum

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsolom a csipet cukorral a langyos vízben, félreteszem. Keverőtálba szitálom a lisztet a porcukorral, hozzáadom a sót. Az élesztős keverékben elhabarom a tojást, hozzáadom az olajat. A lisztes keverékhez adom az élesztőset, és elegyítem a tésztát. Addig gyúrom, míg gyönyörű, illatos, egyenletes, selymes tésztává válik. Érdemes gyúrásnál egy keményebb habkártyát kéznél tartani, segítségünkre van mind abban, hogy a keverőtál falára tapadt lisztet, nedves alapanyagokat lekotorjam, és maradéktalanul a tésztám részévé váljanak az összetevők. Vékonyan kiolajozom a keverőtálat, és a tésztagombócot beleteszem, lefedve 45-60 perc alatt a duplájára kelesztem.

Mialatt kel a tészta, a diót aprítom, megpirítom, az almát meghámozom, lereszelem, az aszalt barackot aprítom. Miután megkelt a tészta, kb. 50 cm x 20 cm - es négyzetre nyújtom, megkenem a szobahőmérsékletű vajjal, megszórom a dióval, barackkal, az almával és a a fahéjjal elkevert cukorral, megcsorgatom a mézzel, és határozott mozdulatokkal feltekerem. Az így nyert rúd két végét lezárom, lelapogatom, és maga alá hajtom, és sütőpapírral bélelt tepsiben csigává tekerem. A csiga ne legyen tömör, azaz a ne érjen össze, további 30-40 perc kelesztés alatt a csiga szépen összenő. A csiga tetejét bevagdosom. Letakarva kelesztem. 35 perc alatt aranybarnára sütöm 180 C-on. Rácson hűtöm. Amikor kihűlt (nem kell neki teljesen, de azért a langyosat muszáj megvárni, szeletelni is könnyebb, a számat sem égetem meg, és a cukormáz is jobban érvényesül!), a cukrot elkeverem a rummal, és meglocsolgatom vele a kész kalácsot!

Ha szeretném a tejet, biztosan abba mártogatnám, így inkább takaró alá bújva, egyedül üldögélve, nagy örömmel falatozom.

Share |

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bufe.blog.hu/api/trackback/id/tr332608608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása